Svetkovina Velike Gospe u Župi Uznesenja BDM Dusina - Veliki Prolog

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Dusina - Veliki Prolog u subotu 15. kolovoza proslavila je svetkovinu Velike Gospe. Slavljeno je šest svetih misa u nazočnosti brojnih vjernika, a središnje slavlje kojem je prethodila procesija s Gospinim kipom predslavio je prof. dr. don Tonći Matulić. U koncelebraciji uz župnika don Dražena Radmana bili su biokovski dekan fra Josip Repeša, neretvanski don Davor Bilandžić, i don Drago Ćurković, župnik na zamjeni u Župi Šipovača. Slavlje su uzveličali pučki pjevači, a za orguljama je bila Matea Kalajžić.

„Rođeni smo okuženi ljagom istočnoga grijeha, sve što činimo, činimo u ozračju grijeha, stoga nam je potrebna krsna milost. U ozračju pomiješanosti dobra i zla, često puta ljudi čine dobro, i misle da čine dobro, a zapravo čine zlo. S druge strane, često čine zlo, i misle da čine zlo, a zapravo čine neko dobro. To je paradoks dobra i zla, stoga nam je potrebna jedna višnja milost, svjetlo vjere, jedan dar odozgo, da možemo rasuđivati dobro i zlo, da možemo dobro zvati dobrom, a zlo zlim te da to možemo temeljito razlikovati. Ukoliko nam nedostaje to svjetlo, doista smo izloženi tami i krivoj prosudbi“, naglasio je prof. Matulić u propovijedi.

„Blažena Djevica Marija bila je pošteđena te ljage, te je bila dostojna nositi Sina Božjega. Njezino tijelo nosilo je Boga živoga, ta milost koja je zračila u nju samu, posve ju je preobrazila. Vidimo i sami - kada surađujemo s krsnom milosti, kada surađujemo s milosti oproštenja grijeha, ili bilo kojom drugom milosti, čudesna djela se događaju! Možemo zamisliti što je za Mariju značilo nositi čovjeka Isusa, Sina Božjega“, nastavio je.

„Majka svakoga od nas, dolazi nam kao brižna majka, moli za sve nas te pazi na sve nas. Majka ne može drugačije, majka izdaje svoj poziv i svoje zvanje kada čini drugačije. Marija moli, bdije nad svojom Crkvom, kod svoga Sina Gospodina našega Isusa Krista zagovara svakodnevno, proseći za nas milosti kojih smo mi svakodnevni svjedoci“, zaključio je prof. Matulić.

Za slavlje se župa pripravljala trodnevnicom. Na uočnicu svetkovine nakon mise održana je marijanska procesija sa svijećama, potom koncert zborova koji su pjevali tijekom trodnevnice - zbor Župe Zagvozd, zbor mladih sa Spinuta i Klapa Benedictus iz Humca.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.