Proslavljen blagdan sv. Jakova apostola na Čiovu

U župi Sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, 25. srpnja 2020., proslavljen je zaštitnik župe - blagdan sv. Jakova apostola. Proslavi ovoga blagdana prethodila je duhovna priprava kroz trodnevnicu koju je predvodio don Donland Marković - župnik župe sv. Katarine Aleksandrijske iz Ljubitovice. Svečano misno slavlje predvodio je fr. Petar Galić, OP - starješina samostana sv. Dominika iz Trogira uz koncelebraciju župnika fra Matije Matoševića i animaciju mješovitog župnog zbora kojim ravna maestro Vinko Buble, kao i nazočnost brojnih štovatelja sv. Jakova apostola iz župe i susjednih župa iz trogirskog dekanata i malobrojnih stranih turista.

U propovijedi fr. Petar Galić je napomenuo da se danas hodočasti na stotine kilometara da bi se stiglo do crkve gdje je položeno svečevo tijelo u Španjolskoj te potaknuo da se uvijek nastavimo utjecati njegovu zagovoru. Prepričao je poučnu priču o strpljivosti te naglasio da je potrebna škola strpljivosti današnjim generacijama mladih koji hoće dobiti sve odmah. „Sv. Jakov prošao je školu strpljivosti s Isusom. Bio je dosta nagle naravi, kao i brat mu Ivan. Željeli su biti prvi uz Isusa, a lobirala je za njih i njihova majka. Isus je htio da oni prvo nauče čašu trpljenja skupa s Njime i za Njegovo ime - 'čašu ćete doduše zaista piti'. Prošavši ovu školu strpljivosti na kraju je mogao i strpljivo podnijeti mučeništvo. Prije toga je, nakon Isusova uskrsnuća i uzašašća na nebo, dobio poslanje da proširi radosnu vijest spasenja. Išao je u Španjolsku i tamo je zasadio snažna žarišta kršćanstva - tu je bila perjanica katoličanstva i širitelja Evanđelja. Mnogi misionari i sveci nikli su iz Španjolske, iz snažnog sjemena kojeg je posijao sv. Jakov“.

Propovjednik je istaknuo da je sv. Jakov bio toliko strpljiv da nitko tako poniznije i mirnije nije išao na mučilište što je jednog od vojnika koji su ga pratili potaknulo na obraćenje, a na kraju je skupa sa sv. Jakovom i pogubljen. Tada su dvojica jakovljevih učenika uzela njegovo tijelo i kako predaja govori stavili ga u jednu lađicu, da Bog odluči gdje će se njegovo tijelo pokopati, a ono se zaustavilo u Compostellu u Španjolskoj. Na mjestu gdje tijelo sahranjeno podignuta je velebna crkva te je to mjesto, uz Jeruzalem i Rim, postalo najstarije i najvažnije hodočasničko mjesto koje je istu važnost zadržalo sve do danas. „Vi ovdje na Čiovu imate posebnu privilegiju. Ne morate ići u Španjolsku već možete uvijek hodočasti ovdje sv. Jakovu, koji je primjer strpljivosti naučio u Isusovoj školi, a i mi smo pozvani slijediti taj primjer“, zaključio je fr. Petar Galić.

Pri kraju misnog slavlja župnik fra Matija Matošević zahvalio se fr. Petru na poučnosti o strpljivosti koja treba krasiti svakog kršćanina, te zaželio da nam svima sv. Jakov bude zagovornik i vodi naš život ka Ocu nebeskom. U večernjim satima održano je još jedno misno slavlje koje je predvodio gvardijan samostana sv. Ante s Poljuda u Splitu fra Anselmo Stulić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Od ranog jutra, 25. srpnja ove godine svečano je bilo u župi sv. Jakova u Cisti Velikoj koja je proslavila svoga ...
U župi Sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, 25. srpnja 2020., proslavljen je zaštitnik župe - blagdan sv. Jakova ...
Gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske u Sinju fra Ante Čovo potvrdio je Hrvatskome katoličkom radiju da će zbog ...
Blagdan svetog Liberana proslavljen je u četvrtak 23. srpnja u nekoliko župa Neretvanskog dekanata. U Župi Vidonje, ...
Blagdan sv. Ilije proroka, zaštitnika Metkovića svečano je proslavljen u ponedjeljak, 20. srpnja. U crkvi Sv. Ilije ...
Vjernici i hodočasnici Župe Gospe od Ružarija iz Segeta, 20. srpnja, proslavili su blagdan sv. Ilije. Svečano misno ...
Velikim svečanim ophodom po ulicama Kaštel Kambelovca počela je, u četvrtak 16. srpnja, proslava blagdana Gospe ...
U svetištu Gospe Karmelske, zaštitnice župe Bagalović, u četvrtak 16. srpnja slavljeno je pet misa. Središnjoj misi ...