Proslava Velike Gospe u Sinju bit će bez tradicionalne procesije

Gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske u Sinju fra Ante Čovo potvrdio je Hrvatskome katoličkom radiju da će zbog epidemiološke situacije proslava Velike Gospe u sinjskom svetištu biti bez velike procesije.

„Brojni hodočasnici dolaze na Veliku Gospu u ovo najveće marijansko svetište u južnom dijelu Hrvatske. Zbog propisanih mjera koje su došle iz Stožera civilne zaštite odlučili smo dan zaštitnice grada Sinja, cetinskog kraja i odvjetnice hrvatskog naroda Čudotvorne Gospe Sinjske proslaviti bez tradicionalne velike procesije u kojoj inače sudjeluju tisuće ljudi“, rekao je gvardijan Čovo.

„Ove godine želimo smanjiti pritisak hodočasnika na određene mise, jer imamo tri velike mise, jednu uoči Velike Gospe i dvije na samu svetkovinu – prijepodnevnu i večernju, stoga smo povećali broj misa. Sve mise bit će na otvorenom u samostanskom dvorištu“, rekao je o. Čovo. Zamolio je sve koji će doći na Dane Velike Gospe u Sinj obaviti svoj zavjet Velikoj Gospi da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, da se pričešćuju na ruke, da ne pružaju mir, da budu u društvu osoba iz vlastite obitelji i onih koje dobro poznaju. Ispovijedanje će biti na dva mjesta, u klaustru i u samostanskom dvorištu.

„Geslo ovogodišnje proslave je ‘Gospe, budi nam spas’, citat iz himne Gospi Sinjskoj, vjerujući da Nebeska Majka zaštitnica ne može ostati u zlatnoj izolaciji. Ona je uvijek s nama, prati nas, želi nam biti majka, zaštitnica i njezin blagi pogled svima će dati utjehu u ovim nesigurnim vremenima. Molim sve da u miru, razboritosti i odgovornosti proslave ovu svetkovinu. Svima na dobro došao blagdan Velike Gospe“, poručio je gvardijan Čovo.

Izrazio je nadu da će proslava Velike Gospe proći dobro i „da će nas štititi naša zaštitnica koja nas je štitila i kroz ovo vrijeme dosad, jer cetinski kraj je skoro neokrznut prošao ovom pandemijom“.

Dani Velike Gospe počinju u petak, 24. srpnja hodočašćem Hrvatske vojske, policije i branitelja.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Od ranog jutra, 25. srpnja ove godine svečano je bilo u župi sv. Jakova u Cisti Velikoj koja je proslavila svoga ...
U župi Sv. Jakova apostola na Čiovu u Trogiru, 25. srpnja 2020., proslavljen je zaštitnik župe - blagdan sv. Jakova ...
Gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske u Sinju fra Ante Čovo potvrdio je Hrvatskome katoličkom radiju da će zbog ...
Blagdan svetog Liberana proslavljen je u četvrtak 23. srpnja u nekoliko župa Neretvanskog dekanata. U Župi Vidonje, ...
Blagdan sv. Ilije proroka, zaštitnika Metkovića svečano je proslavljen u ponedjeljak, 20. srpnja. U crkvi Sv. Ilije ...
Vjernici i hodočasnici Župe Gospe od Ružarija iz Segeta, 20. srpnja, proslavili su blagdan sv. Ilije. Svečano misno ...
Velikim svečanim ophodom po ulicama Kaštel Kambelovca počela je, u četvrtak 16. srpnja, proslava blagdana Gospe ...
U svetištu Gospe Karmelske, zaštitnice župe Bagalović, u četvrtak 16. srpnja slavljeno je pet misa. Središnjoj misi ...