Metković: Proslavljen blagdan sv. Ilije proroka

Blagdan sv. Ilije proroka, zaštitnika Metkovića svečano je proslavljen u ponedjeljak, 20. srpnja. U crkvi Sv. Ilije slavljene su tri mise, a središnju, kojoj je prethodio ophod oko crkve predvodio je prof. dr. don Marinko Vidović.

U koncelebraciji brojnih svećenika Neretvanskog dekanata, među ostalim, bili su, župnik fra Ante Bilokapić, neretvanski dekan don Davor Bilandžić i mladomisnik fra Ivo Rastočić.

„Isus je davno rekao – nijedan prorok nije ostao u životu, a da ga ljudi nisu prezreli, pogrdili ili ubili. I Ilija je proživljavao istu stvarnost, od nekih prihvaćen, međutim, većina ga nije slijedila, jer prorok ne golica uši, ne govori ono što narod želi čuti, nego ono što smatra istinom iz svog odnosa s Bogom. Ta Božja istina, nikad nije ugodna, ta istina uvijek čovjeka izaziva, uvijek ga pomiče prema naprijed; i kad je najbolji, ona iz njega izvlači još više, jer čovječe malen si, ograničen, i nikad do kraja nećeš postići ono što Bog od tebe zahtijeva. U tome je Ilija izgarao i nailazio na otpor, kao što na otpor nailazi svaki prorok“, istaknuo je dr. Vidović.

„Mi nismo iz Ilijina vremena, od Isusa smo primili radosnu vijest, vijest Evanđelja, prema tome nema razočaranja, nema tuge – ima radosti. No, radost koju nam često nude je neutemeljena, iluzorna, utopijska. Stari sustav govorio je – bit će bolje, i današnji govori isto. Nije bolje kad se mijenjaju strukture, društveni sustavi, države. Bolje može biti samo onda kad se mijenja čovjek, jer čovjek je nositelj i društva i kulture i sustava, i ako promijeniš čovjeka i njegovu osobu, možeš očekivati nešto bolje. Problem je čovjek i to svaki prorok zna. Prorok je u otporu prema čovjeku koji ne slijedi Božje putove. U otporu je starom čovjeku koji misli da sve zna, da sve može, da može mijenjati svijet kako on hoće“, naglasio je prof. Vidović.

„Poruka proroka je uvijek – časti Boga, stavi ga na prvo mjesto. Kada Njega stavimo na prvo mjesto, sve drugo dolazi na svoje mjesto. Kada Njega maknemo s pravog mjesta, sve se drugo poremeti, gubimo vrijednosti pred Bogom, gubimo smisao ili stvaramo nekakve svoje bogove, stvaramo ono protiv čega se Ilija krvavo borio. Proroče, trebaš nam i danas, da nas usmjeravaš i prema sadašnjosti, i prema prošlosti, ali da nas usmjeravaš prema vječnosti, u kojoj nam se združiti s našim Bogom“, zaključio je dr. Vidović.

Misu je animirao župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak. Župnik Bilokapić zahvalio je svima koji su pridonijeli ovom slavlju, svećenicima sudionicima blagdanskog slavlja te onima koji su predvodili misna slavlja u trodnevnici – don Ivici Barišiću i don Damiru Bistriću.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.