U Makarskoj proslavljena svetkovina Kraljice Mira

Župa Kraljice Mira u Makarskoj proslavila je svetkovinu istoimene nebeske zaštitnice u subotu 30. svibnja. Nakon procesije s Gospinim kipom po makarskim ulicama, svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik šibenske Župe Uznesenja BDM – Bilice fra Lazar Perica. U koncelebraciji su bili župnik domaćin don Mislav Šaškor, makarski dekan mons. Pavao Banić, don Jure Lovrinčević, don Mijo Šurlin, don Marin Barišić, don Ivan Kovačević i fra Stipe Bešlić. Na misi je pjevao župni zbor.

Govoreći u prigodnoj homiliji o miru, fra Lazar je istaknuo kako ljudi često imaju uspavane savjesti i lažni mir, dodajući kako je za naš život važan „sveti nemir“ koji nas čini boljim ljudima. „Nedostaje nam mira u međuljudskim odnosima. Ne možemo jedni druge pogledati u oči. Skrivamo svoje tajne od vlastite obitelji, zaboravljamo vidjeti Krista u drugom čovjeku“, nastavio je, rekavši kako je Gospin mir prisutan u iskrenosti prema bližnjemu te u pružanju pomoći ugroženima.

Pojasnio je „da su svećenici Gospini sinovi“, upozorivši kako ih ne treba osuđivati, nego za njih moliti.

Naglasio je i „da ružne riječi i omalovažavanja često bole više od fizičkih udaraca jer se njima ugrožava i degradira ljudsko dostojanstvo“.

Upozorio je i na mnogobrojne probleme koji razaraju suvremenu obitelj i čovjeka, konstatirajući kako otac i majka svojim životom djeci trebaju biti pozitivni primjeri.

„Premaleni smo za shvatiti Božji naum s ovim svijetom. Bog je predivan i ako Mu dopustimo ulazak u naše živote dobit ćemo blagoslov Njegova mira“, zaključio je.

Na kraju misnog slavlja, fra Lazar je blagoslovio novi krsni zdenac koji su Župi Kraljice Mira darovala četiri župljana. Zatim je župnik don Mislav Šaškor zahvalio svima koji su doprinijeli proslavi svetkovine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.