Pastirski pohod nadbiskupa Barišića župi Gospe od Anđela

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić pohodio je u petak 6. ožujka trogirsku župu Gospe od Anđela. Prvi je to dolazak Nadbiskupa u župu otkad je otvorena i blagoslovljena crkva i pastoralni centar Sv. Ivan Pavao II.

Kako crkva još nije dovršena, svakog dana župljani crkvu opremaju nečim novim. Tako su ovoga petka imali čast da novo raspelo i tek postavljene postaje križnoga puta blagoslovi sam Nadbiskup. Postaje križnoga puta dar su obitelji Čaljkušić, a rad su akademske kiparice, inače župljanke ove župe, Ljubice Dragojević Buble. Na početku Nadbiskupa je pozdravio ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ iz Splita don Josip Dukić koji već deset godina u župi nedjeljom pomaže župniku. Uslijedila je pobožnost križnoga puta, a nakon toga misa koju je nadbiskup Barišić predvodio u koncelebraciji s don Josipom i župnikom don Stipanom Bodrožićem.

U homiliji se Nadbiskup osvrnuo na trenutačnu situaciju o kojoj cijeli svijet priča, o koronavirusu. Istaknuo je da postoji još opasniji virus, a to je virus grijeha te pozvao sve vjernike da kroz korizmu naprave inventuru svog života i svoje duše, da pogledaju svoje odnose prema Gospodinu, svojim bližnjima i prema samima sebi. „Crkva nas poziva da to učinimo kroz molitvu, post i dobra djela. Molitva nam je potrebna kao kruh naš svagdašnji, potrebno je vidjeti povezuje li nas ta molitva uistinu s Gospodinom. Gospodin je naš lijek, on nam ga daruje besplatno i na nama je samo da ga prihvatimo. Gospodin pred nas stavlja slobodu kako bismo birali, a trebali bismo izabrati život. Dobra djela bismo trebali činiti često, nekome nešto dati, porazgovarati jer ćemo se puno bolje osjećati. Gospodin nas vidi u skrovitosti i tako bismo trebali činiti i dobra djela, ne trebamo se isticati da smo nešto napravili“, rekao je mons. Barišić.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio Nadbiskupu i Nadbiskupiji na velikoj podrški u gradnji nove crkve i pastoralnog centra s dječjim vrtićem. Zahvalio je i svim župljanima koji su svojim molitvama, odricanjem i darivanjem potpomogli gradnju crkve. Nakon mise Nnadbiskup se u pastoralnom centru susreo s predstavnicima svih pokreta, zajednica i skupina koje u župi aktivno djeluju te im je uputio ohrabrujuće riječi kako trebaju ustrajati u svom djelovanju jer samo tako će ovaj pastoralni centar zaživjeti u punini.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.