Proslavljena 100. godišnjica nošenja slike Gospe od Stomorije u Kaštel Novom

Na uočnicu svetkovine Velike Gospe, u srijedu 14. kolovoza, u hrvatskom prasvetištu Gospe od Stomorije svečano je proslavljena 100. godišnjica nošenja slike Gospe od Stomorije. Euharistijsko slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju nekoliko svećenika predvođenih župnikom don Darijem Čorićem.

Procesija prema prasvetištu započela je iz župne crkve sv. Petra ap. u Kaštel Novom. Sliku Majke Božje - Gospe Stomorije nosili su bratimi bratovštine, policija, vatrogasci, lovci, mladi te brojne molitvene zajednice i udruge.

Osvrćući se u homiliji na duboku tradiciju štovanja Gospe od Stomorije, mons. Barišić je rekao kako je Gospina slika vidjela puno suza i čula puno uzdaha ljudi u nevolji. „Naši pradjedovi su se kroz život borili protiv tri zla: kuge, gladi i rata. Mi smo pobijedili kugu i glad, ali nažalost ostajemo trajno siromašni, posebno na duhovnoj razini“, naglasio je nadbiskup.

U nastavku je usporedio ljubav koju Majka Marija ima za svakoga čovjeka s onom koju svaka majka ima za svoje dijete. „Često se ponašamo poput djece koja iznevjere ljubav svoje majke, uvrijede je i zaborave na nju. No, ipak majka nikad ne odbacuje svoje dijete. S još većom ljubavlju, Majka Marija ne zaboravlja nikoga od nas, možemo joj povjeriti sve svoje teškoće i uvijek nas dočekuje sa zagrljajem punim milosrđa i ljubavi“, istaknuo je.

Pojasnio je kako je suvremeni čovjek previše opterećen materijalnim blagostanjem koje nas nikada ne može ispuniti do kraja. Suprotno tom mentalitetu, Marija nas uči kako je potrebna promjena srca koja nas dovodi do susreta s bližnjima. „Naša kuća može biti velika i lijepa, možemo imati dobar posao i velika primanja, ali ako su nam u braku, obitelji, među rodbinom i u društvu odnosi poremećeni, to nije dom nego građevina bez duše. Društvo bez radosti. Zemlja bez neba“, rekao je nadbiskup.

Naglasio je i kako nam je potrebno obraćenje od tradicionalnih kršćana prema ljudima vjere koji autentično žive svoje kršćanstvo. „Žalosno je čuti kršćanina koji psuje i ne poštuje dan Gospodnji. Najveće zlo se rađa iz zaborava Boga. Zbog toga nas Majka Marija, koja veliča Gospodina u svojoj vjeri, uči kako je samo u Bogu mir, nada, radost i sreća našega života. Ondje gdje Bog nestaje, čovjek se urušava te gubi svoje dostojanstvo. Svima nam je potrebno obraćenje, potrebna nam je utjelovljena vjera koja se očituje u vjernosti Bogu i vjernosti čovjeku. Po uzoru na Majku našeg Spasitelja potrebne su nam geste topline, dobrote i susreta“, istaknuo je.

Osvrćući se na važnost koju je riječ Božja imala u životu Majke Marije, nadbiskup je kazao kako kršćani ne smiju ignorirati nedjeljno euharistijsko slavlje jer u njemu susreću Riječ koja im postaje putokaz života.

Zaključujući, izrazio je nadu kako će nas Bog po Marijinu zagovoru okruniti vječnom slavom.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Darijo Čorić zahvalio je Ocu nadbiskupu na poticajnim riječima te svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi jubileja.

Slika Gospe od Stomorije se u procesiji od 1919. godine, na uočnicu svetkovine Velike Gospe, nosi od župne crkve sv. Petra ap. do prasvetišta. Crkva Gospe od Stomorije, koja je nekoć bila crkva sv. Marije od Špiljana, u svome prvotnome obliku sagrađena je 1189. godine kao župna crkva nekadašnjega potkozjačkog naselja Špiljan i do danas je ostala oaza molitvenog života i štovanja Blažene Djevice Marije kao Gospe Stomorije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župa Kraljice Mira u Makarskoj proslavila je svetkovinu istoimene nebeske zaštitnice u subotu 30. svibnja. Nakon ...
Svetkovina Marije Pomoćnice kršćana proslavljena je u istoimenoj župi na splitskom Kmanu u ponedjeljak 25. svibnja. ...
Župa Svetog Spasa na splitskim Mejašima proslavila je, u četvrtak 21. svibnja, župnu svetkovinu Uzašašća Gospodinova. ...
Svečanim euharistijskim slavljem koje je, u subotu 16. svibnja, u staroj gradskoj Župi sv. Mihovila arkanđela predvodio ...
Župa Prečistog Srca Marijina – Gospe Fatimske na splitskim Škrapama proslavila je svetkovinu svoje nebeske zaštitnice u ...
Župa Bagalović proslavila je, u srijedu 13. svibnja, blagdan svoje suzaštitnice u Momićima ispred crkve Gospe Fatimske ...
Euharistijsko slavlje u 18 sati na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, 12. svibnja, u Zakučcu kod Omiša predvodio je ...
U crkvi sv. Nikole biskupa u Metkoviću, na misnom slavlju u nedjelju 10. svibnja, župnik don Davor Bilandžić ...