Proslava 150. obljetnice izgradnje župne crkve Gospe od Karmela u Runovićima

Župa Runovići u nedjelju 7. srpnja 2019. god., na prvi dan devetnice blagdanu Gospe od Karmela, zaštitnice župe svečano je proslavila 150. obljetnicu izgradnje župne crkve Gospe od Karmela te 120. obljetnicu njezine posvete.

Proslava je počela u 10.30 sati u župnoj crkvi prigodnim recitalom kojega su izveli krizmanici (Duje Ljubičić, Mate Ljubičić, Iva Ljubičić i Valerija Kuštra). Recital je s krizmanicima pripremala gđa. Senka Cvitanušić, učiteljica u „O. Š. Runovići“, a autor recitala je fra Bože Vuleta. U recitalu se moglo čuti o runovićkoj župnoj crkvi kao „hramu Gospodnjem“, „predvorju doma nebeskoga“, „škrinji zavjetnoj u hramu“…

Nakon recitala uslijedilo je u 10.45 sati misno slavlje koje je slavio i propovijedao fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar u Imotskom te vikar Provincije Presvetog Otkupitelja. Uz fra Zorana u misi su suslavili župnik fra Mladen Prolić, te runovićki fratri – svećenici, fra Marko Babić i fra Nedjeljko Jukić.

Fra Zoran je u uvodu u sv. misu podsjetio sabrani narod Božji na graditelje crkve Gospe od Karmela pod vodstvom župnika fra Ivana Glibote starijega, zatim kroz proteklih 150 godina na runovićke župnike i župne pomoćnike koji su u crkvi slavili sv. mise i vodili brigu o njoj. Podsjetio je i na tolike generacije vjernika koji su u crkvi slavili Gospodina Boga i po zagovoru Gospe od Karmela nalazili utjehu.

U propovijedi je fra Zoran istaknuo kako je runovićka župna crkva mjesto Božje nazočnosti u župi te da se u crkvi nalazi živi Krist Gospodin u Presvetom oltarskom sakramentu. Naše su crkve naša svetinja te su u Domovinskom ratu bile prve na udaru agresora. Župna crkva u Runovićima, kao i crkve u Imotskoj krajini, uređene su zahvaljujući odricanju vjernika što je izraz njihove vjere, rekao je propovjednik.

Polazeći od evanđeoskog teksta o poslanju 72 učenika (Lk 10, 1 – 9), fra Zoran je rekao Runovićanima kako i župnika Krist Gospodin šalje, kao što je nekada poslao 72 učenika da idu i propovijedaju u svako mjesto kamo je on kanio doći. Župnici su poslani da narod Božji pripreme za susret s Kristom Gospodinom. Oni to čine i činit će dok bude naroda Božjega. Na kraju propovijedi fra Zoran je zahvalio župniku fra Mladenu na 13 godina prednog rada u župi Runovići te rekao da novoga župnika prihvate otvorena srca i s ljubavlju.

Nakon molitve vjernika krizmanici Duje i Mate Ljubičić prinjeli su na oltar 2 nova kaleža te ciborij koje je fra Zoran je blagoslovio, a župljani su ih inicijativu župnika nabavili za župnu crkvu prigodom njezine 150. obljetnice.  

Na kraju misnog slavlja otpjevan je „Tebe Boga hvalimo“, a zatim je župnik fra Mladen zahvalio Gospodinu Bogu i Gospi od Karmela na današnjoj proslavi 150. obljetnice župne crkve te svima koji su pridonijeli da današnja proslava bude što svečanija. Na poseban se način zahvalio se predvoditelju misnog slavlja i propovjedniku fra Zoranu Kutleši. Preko sv. mise pjevao je mješoviti župni zbor pod vodstvom gđe. Marije Biočić koja je pripremala zbor za današnju proslavu. Poslije mise pred crkvom mogla se čuti pjesma članova mjesnog folklora te runovićkih gangaša.