NADBISKUP BARIŠIĆ S VJERNICIMA PROSLAVIO 50 GODINA ŽUPE GOSPE OD MILOSRĐA NA ŽNJANU: Nedostaje nam Marijinih pohoda, otvorimo joj vrata svojih domova!

Pedeset godina na području Žnjana u Splitu djeluje župna zajednica pod zaštitom Gospe od milosrđa, kako je 1966. godine prilikom osnutka te župe odredio tadašnji splitsko-makarski nadbiskup mons. Frane Franić. Župa je počela djelovati dvije godine nakon toga, a za župnu je crkvu tada bila odabrana drevna crkvica sv. Lovre na Žnjanu koja se prvi put spominje već u 13. stoljeću. Nalazila se je na području koje je oduvijek bilo predziđe kršćanstva, a Turci su je u više navrata rušili. Tu kapelu koja je nosila nazive sv. Lovre i Gospe od Žnjana ili Gospe od Milosti, narod je stalno obnavljao, zbog čega se može reći da su ribari, težaci i pastiri, ljudi sa periferije, bili istinsko blago svetog Lovre đakona - Narod Božji. Kip svetog Lovre u kapeli, postavljen u 15. stoljeću, nekoć je bio na pročelju splitske Pjace, tako da on danas postaje simbolom prijelaza života grada iz centra na periferiju.

Prvi je upravitelj župe na Žnjanu bio isusovac o. Valent Miklobučec, zatim don Mate Katavić, a prvi župnik od 1976. bio je don Pavao Banić. Nakon njega izmijenili su se don Josip Pavić, don Nikola Galov, don Ante Matić te don Ranko Vidović koji je župom upravljao 26 godina, da bi ga prije četiri godine zamijenio današnji župnik don Ante Ćotić.  Na početku je, krajem šezdesetih, za manji broj vjernika s područja Žnjana mala crkva sv. Lovre donekle zadovoljavala njihove potrebe za okupljanjem i slavljenjem svetih misa, a kako se naselje izgrađivalo i broj njegovih stanovnika rastao, postalo je jasno da će biti potrebno graditi novu crkvu. Stoga je nadbiskup mons. Ante Jurić 1996., na blagdan sv. Lovre, blagoslovio kamen temeljac današnje crkve posvećene Gospi od Milosrđa, a sedam godina nakon toga, na blagdan Tjelova, posvetio ju je  nadbiskup mons. Marin Barišić.  Prije toga, od 1994.,  mnogobrojni vjernici sa Žnjana okupljali su se u montažnoj kući koju su prozvali „limenka“, a tijekom sedmogodišnje gradnje današnje crkve svete su mise slavili u njenoj kripti. Unatoč svim tim prostornim poteškoćama svoju su vjeru radosno živjeli i svjedočili kroz brojne aktivnosti župe i međusobno se snažno povezivali, tako da se za današnju zajednicu na Žnjanu može slobodno reći da predstavlja uzor kršćanskog zajedništva, prijateljstva i ljubavi.

Na Žnjanu su se kao središnji blagdani dugo godina slavili  sv. Lovre, suzaštitnik župe,  i Gospa od Žnjana, na blagdan Gospe Snježne, 05. kolovoza, a od kad je nova crkva posvećena središnja se proslava župe počela odvijati zadnju subotu u mjesecu svibnju, kada se slavila Gospa od Milosrđa. Od ove godine splitsko-makarski nadbiskup odredio je  da se Gospa od Milosrđa slavi uvijek 30. svibnja. Stoga je ove godine, na taj datum, predvodio svečano misno slavlje i u zajedništvu s prijašnjim župnikom don Rankom Vidovićem i današnjim župnikom don Antom Čotićem, rektorom Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Jurom Bjelišem, još nekoliko svećenika, dvojicom đakona te vjernicima proslavio pet desetljeća djelovanja župe koja je dosad urodila brojnim duhovnim plodovima. O tome svjedoči i činjenica da je u ovoj župi odrastao i današnji đakon Danko Kovačević koji će za nekoliko tjedana biti zaređen za svećenika, te da iz nje dolazi čak sedmoro današnjih bogoslova u splitskom Centralnom bogoslovnom sjemeništu. U svečanom misnom slavlju u crkvi Gospe od Milosrđa sudjelovao je i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara te dogradonačelnik Neno Vela koji i sam pripada ovoj župi, a dugo je godina bio i član župskog zbora. Na početku mise vjernici su prigodnim darom izrazili dobrodošlicu nadbiskupu, a tijekom propovijedi on se osvrnuo na evanđeoski tekst o pohodu Blažene Djevice Marije svojoj rođakinji Elizabeti i na milosrđe koje se spominje u nazivu  ove župe, nazvavši taj naziv modernim, budući da važnost milosrđa u prakticiranju vjere naročito naglašavaju posljednji pape. „Sama pravda stvara hladnoću, suhoparnost i stradali bi mnogi po pravednosti, ali milosrđe oplemenjuje i omogućuje da pravda u njemu  postigne svoju puninu“, kazao je nadbiskup. Majka Marija djelo je Božjeg Milosrđa i ona ga želi prenijeti na druge, zajedno s radošću, što iskazuje i tijekom svog čuvenog pohoda rođakinji Elizabeti. Marija želi pohoditi i naše domove i s nama dijeliti radost vjere, istaknuo je nadbiskup, međutim, „u našim obiteljima nedostaje Marijinih pohoda, ne otvaramo joj uvijek naša vrata. Nedostaje nam milosrđa koje Marija prevađa svojim životom u svakodnevlje kroz geste nježnosti, pažnje, dobrote, uvažavanja. Više od materijalnih potrepština nedostaje nam milosrđe i zajedništvo koji rađaju radost i život“, zaključio je nadbiskup i dodao kako je crkva na Žnjanu lijepa izvana, ali još više je lijepa iznutra, jer u njoj Gospodinovo milosrđe ispunja srca vjernika kojima je poželio da nastave iznutra graditi svoju crkvu Riječju Božjom, euharistijom, sakramentima i milosrđem koje nam je došlo po Gospi.

Tijekom svečane mise u crkvi Gospe od Milosrđa na Žnjanu pjevao je župni zbor, a na završetku proslave župnik don Ante Čotić zahvalio je svim vjernicima na maru koji su iskazali u pripremama za obilježavanje ove obljetnice i devetnice koja joj je prethodila, prožeta bogatim vjerskim i kulturnim programom. Župljanin i đakon don Danko Kovačević, u druženju nakon završetka mise, podsjetio je da ove godine obilježavamo 20 godina od papinog pohoda Žnjanu i izrazio nadu da realizacija obnove žnjanskog platoa neće zanemariti Gospu i ostaviti je u prikrajku i na periferiji događanja, već joj dati mjesto koje joj stoljećima pripada u srcima Splićana koji su kroz povijest hodočastili Mariji u žnjansku crkvu te da će se razmisliti i o tome da se izvorna ikona Gospe iz katedralne riznice  vrati u svoju istinsku riznicu – njezin narod u nekadašnjoj splitskoj žitnici i vinogradu,  kako bi Žnjan postao izvor kruha i vina života, a ne samo destinacija partijanera, kupača i ulagača u ponekad stihijski turizam i divlju apartmanizaciju.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...