Proslava sv. Josipa u Dugom Ratu

U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. svečano je proslavljen blagdan sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Svečanu procesiju i misno slavlje predvodio je prof. dr. don Marinko Vidović, profesor na KBF Split.

Ophod s kipom sv. Josipa i uz pratnju nekoliko tisuća štovatelja sv. Josipa započeo je molitvom litanija svecu, uz moderiranje dr. don Ante Mateljana, profesora splitskog KBF-a i uz pjevanje mješovitog župnog zbora uz pratnju Marka Vrkića na orguljama. Kip su naizmjenično nosili članovi HVIDRE, Hrvatske vojske i policije, dugoračkih vatrogasaca i članova župnog pastoralnog vijeća. Ove godine po prvi put na čelu procesije nosio se novi procesinalni križ koji je nabavljen prigodom pastirskog pohoda nadbiskupa Marina Barišića na početku korizme, a križ je i ove godine nosio Josip Vukasović, invalid Domovinskog rata. Iza kipa sv. Josipa u procesiji lijep prizor predstavljale su djevojčice u poljičkim narodnim nošnjama iz Osnovne škole Jesenice sa svojom vjeroučiteljicom Darijom Mladin.

U koncelebraciji su uz don Antu Mateljana i župnika don Božu Ćubelića bili don Mate Čulić, omiški župnik i prvi dugorački župnik i graditelj crkve sv. Josipa, dr don Emanuel Petrov, župnik Prika i don Marinko Jurišin, župnik Tugara, a uz ministrante na oltaru je aktivan bio i bogoslov Josip Ulić.

Dr. Vidović započeo je svoju propovijed s maksimom od vremena prosvjetiteljstva s kraja 16 st. do danas: Usudi se znati. „Čovjek sve istražuje, i dobro je da na području vidljivoga čovjek ima velika saznanja, ali nije dobro ako čovjek sve bazira na tom svom racionalnom znanju, jer čovjek nije samo materija, samo ono vidljivo i opipljivo. Kao kontra tezu tome znanju ja bih rekao – čovječe, usudi se sanjati. Ljudi koji imaju snove, vizionari, u stanju su promijeniti budućnost, za sebe i za druge. Stoga je važno otvoriti se svojim mogućnostima, ali kroz snove važno je spoznati i svoje nemogućnosti, i dati priliku božjim mogućnostima“, kazao je. Pojasnio je da je Josip također bio jedan od sanjara koji je imao svoje svakodnevne obaveze, posao, ali je imao i svoje snove – osnovati obitelj i živjeti kao svaki normalni Izraelac. Ima i zaručnicu, ali jednog dana kada dozna da je trudna, a zna da nije bila s njime, upada u nevolje. Počinje sanjati, planirati, kako je otpustiti, a da je ipak ne osramoti i da ne bude kamenovana. I dok on tako ljudski sniva, javlja mu se Bog – u snu. Samo Bog zna što je Josip naumio, i javlja mu se u snu da bi Josip nakon toga uzeo Mariju i dijete. Bog tako više puta intervenira u Josipov san. „Josip se ravna po snovima po kojima ga Bog upravlja, ali uvijek ostaje ponizan i 'igra sporednu' ulogu. Isus je bio 'glavna' uloga u Josipovu životu. Marija je bila uz Isusa, a Josip ostade do smrti 'drugotan', iako je imao križevan život, bio je oslonjen na vjeru, noseći u sebi ogromnu tajnu da pored njega živi Spasitelj svijeta. Vjerovao je Bogu koji će na kraju izvesti sve na dobro. Kako bi se mi ponašali u takvoj drugotnoj ulozi koja je dio plana Božjeg spasenja? Usudimo se sanjati s Bogom, i ne moramo se bojati za budućnost“.

Na kraju misnog slavlja don Bože se zahvalio svima koji su doprinijeli velebnosti i dostojanstvu ovoga slavlja. Misno slavlje završilo je blagoslovom i himnom Lijepa naša.

Ovom slavlju prethodila je uobičajena velika devetnica – devet srijeda svetomu Josipu kao i trodnevnica. Ovih devet srijeda molila se krunica svetog Josipa i župnik je slavio misu sa nagovorom, a zadnju srijedu poslije mise prikazan je film o hodočašću u svetište sv. Josipa i bl. Alojziju Stepincu u Krašić koje je župa Dugi Rat zajedno sa župom Jesenice organizirala na Uskrsni ponedjeljak prošle godine u sklopu Godine očinstva i 330. obljetnice proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom hrvatske domovine i naroda.

Samom blagdanu prethodila je i trodnevnica koju su predslavili prvi dan don Gabrijel Kamber, nadbiskupov tajnik, don Luka Stipinović, župni vikar u župi Srca Isusova Visoka Split, a sa njime je bio i sastav mladih Visoka, a treći dan misno slavlje predvodio je prvi dugorački župnik don Mate Čulić, župnik Omiša, a pjevali su mladi i sastava Nepomuk iste župe, koji su nakon mise imali i koncert zajedno sa VIS David iz Dugog Rata.

Na sam blagdan u župi su osim svečane popodnevne mise bile još dvije mise, jutarnja tiha i u 10,30 koju je predvodio župnik Jesenica don Tomislav Bašić nakon koje je bilo odrješenje kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ispred župne crkve. Istoga dana održana je i svečana sjednica općinskog Vijeća Općine Dugi Rat jer je sveti Josip zaštnik i cijele općine.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.