Četvrta biblijska srijeda na Sućidru „Zdravlje u Bibliji“

U četvrtoj biblijskoj večeri srijedom u župi sv. Andrije u Splitu, 14. ožujka gost predavač bio je profesor Sv. pisma u mirovini mr. fra Miljenko Odrljin, župnik župe Veliko Brdo u Makarskoj.

Komentirajući Evanđelje od dana fra Miljenko je govorio o nepodnošljivosti Riječi Božje onima „koji ne žele biti osuđeni od nikoga, a najmanje od Boga. To su oni koji sebe čine sucima svoga života, ali i drugih života, koji sami sebe uvijek pravdaju. Ne žele slušati govor o svom grijehu, o odgovornosti, o pravdi, o miru. I dok se oni pravdaju Gospodinu, oni pravi, maleni, ponizni istinski uživaju što su imali čast susresti Gospodina na svom životnom putu. To je zaista posebna čast.“ Prof. Odrljin pozvao je na služenje Gospodinu u „mali milijun“ prilika, te na čitanje i služenje Bogu Ocu i Sinu kroz služenje braći ljudima. U svom opsežnom i temeljitom predavanju o temi „Zdravlje u Bibliji“ naglasio je kako nemamo u Bibliji na jednom mjestu sustavno iznesen nauk o zdravlju, bolesti i ozdravljenju. Protumačio je što je zdravlje i koji su uzroci bolesnog stanja kako pojedinca tako i sveukupne zajednice ističući da „ondje gdje se život ne ravna po biblijskim normama za zdravlje vlada i vladat će bolest i nered“. Nastavio je prof. Odrljin svoje predavanje tumačeći biblijske izraze za zdravlje.

Osvrnuo se, zatim na pronađeni egipatski priručnik iz 1552. godine prije Krista o poznavanju medicine onog vremena koji donosi preko stotinu lijekova za razne bolesti, tvrdeći kako je za to znao i sam Mojsije. Spomenuo je zatim konkretne propise o zdravlju u Svetom pismu Starog Zavjeta koji se odnose na higijenu, seksualnost. Dodao je kako je postojala knjiga kralja Solomona, knjiga „Lijekovi za sve bolesti“. Danas bi nam ta knjiga i te kako dobro došla da vidimo kako se u to vrijeme narod liječio. No nažalost Ezekija je taj tekst uništio zajedno s Mojsijevom srebrnom zmijom. I bez Solomonove knjige fra Miljenko je u detaljnom nabrajanju nabrojio dvadesetak biljaka, pripravaka i proizvoda koje Biblija spominje kao lijekove ili zdravu hranu za zdrav život čovjeka, da bi se potom osvrnuo na mentalne bolesti ističući kakao je životna radost jedan od bitnih preduvjeta kako mentalnog tako i tjelesnog zdravlja. Citirao je Solomonovu: „Veselo je srce izvanredan lijek“.

Govoreći o zdravlju u Novom Zavjetu prof. Odrljin je kazao: „Isus je bio spreman liječiti sve bolesti. Ozdravljao je ljude kojima je đavao ovladao. Liječio je, ali je zauzvrat od bolesnika tražio pouzdanje, vjeru, vjeru koja je sposobna i brda premještati. U procesu ozdravljenja u Novom Zavjetu naglašena je presudna uloga duboke, čvrste i iskrene vjere. Bilo da se radi o onome koji je bolešću pogođen ili o onome koji se brine za bolesnika. To je vjera koja čisti dušu, liječi tijelo.“ Zahvalivši fra Miljenku, župnik don Ivan Čotić je za sljedeći tjedan najavio prof. fra Domagoja Runju koji će govoriti o temi „Pravednik živi od vjere“.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.