Otvorena izložba o bl. Alojziju Stepincu u župi sv. Josipa na Mertojaku u Splitu

U sklopu pripreme za proslavu svoga nebeskog zaštitnika sv. Josipa, župa sv. Josipa na Mertojaku u Splitu u svom pastoralnom centru organizirala je postavljanje izložbe o bl. Alojziju Stepincu, predstavljenu u Europskom parlamentu u Bruxellesu od 14. do 17. lipnja 2016. godine.

Izložba „Put svetosti" otvorena je nakon misnoga slavlja u srijedu 14. ožujka zalaganjem župnika don Vjenceslava Kujundžića, koji je pozdravivši nazočne kazao: „Došli smo razmišljati o životnom putu kardinala bl. Alojzija Stepinca, putu svetosti, što bi trebao biti put svakog kršćanina.“ Rekao je da su ga silno dirnule riječi irske parlamentarke pri otvaranju izložbe u Bruxellesu, koja je priznala da nije mnogo znala o Stepincu, ali da je ponešto naučila te je pozvala sve da pogledaju izložbu i nauče više o njemu. „I meni je želja naučiti malo više o njemu i skinuti svu prašinu koja se u godinama komunističkog režima bacala po njegovom svetačkom liku, osloboditi sebe od 'istine' nametane 50 godina, kako bi u nama a po nama u svijetu, njegov divni lik zasjao punim sjajem“, poručio je župnik Kujundžić.

Izložbu životnoga puta našega blaženika otvorio je mons. Nediljko Ante Ančić, pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Prenio je pozdrave splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića, koji se nalazi u Sarajevu na zasjedanju HBK i BK BiH. Mons. Ančić je evocirao neke važne činjenice i događaje iz života i djelovanja najsvjetlijeg lika hrvatske novije povijesti, svjedoka vjere i mučenika u ratnim i poratnim vremenima, zagrebačkoga nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca. Naglasio je kako se ove godine obilježava 120. obljetnica njegova rođenja i 20 godina otkada ga je papa Ivan Pavao II. na svom drugom pastoralnom pohodu Hrvatskoj 1998. u Mariji Bistrici proglasio blaženim. „Nakon toga je prije nekoliko godina uspješno okončan postupak za proglašenje Stepinca svetim te se još samo čeka konačna Papina potvrda - što će, nadamo se, uskoro i uslijediti“, kazao je mons. Ančić. Podsjetio je na životni put Alojzija Stepinca od rođenja, svećeničkog ređenja, imenovanja za nadbiskupa, pa do njegova djelovanja u ratnim prilikama u Zagrebu, suđenja u montiranom procesu i izdržavanju kazne u Lepoglavi i u kućnom pritvoru u Krašiću. Bl. Alojzije Stepinac je uzor kako treba živjeti svoju vjeru. Živio je u onim teškim i opasnim vremenima nepokolebljivo, nije se povijao niti dao slomiti, nego ostao uspravan, vjeran najprije Bogu, Katoličkoj Crkvi i svome hrvatskom narodu. To je poruka danas u ovom vremenu koje je nesigurno i u duhovnom, crkvenom pa i u nacionalnom pogledu, poručio je mons. Ančić.

Uime suorganizatora izložbe nazočne je pozdravila profesorica Tea Bakota, predsjednica Gradskog kotara Mertojak. „Izuzetna mi je čast danas biti ovdje na otvaranju ove izložbe. Drago mi je što će ljudi čuti pravu istinu o bl. Alojziju Stepincu i čuti njegove mudre riječi: oprost, savjest, spašavanje, domovina, put svetosti, vjera, čovjek koje nam mogu poslužiti za preispitivanje samih sebe. Trebale bi nam dati smjernice kako se voli, štuje, ljubi i gine za svoju zemlju“, istaknula je gospođa Bakota. Izvatke iz Stepinčevih pisama i govora čitao je župljanin Stipe Ljubić, a pjesmom je pratio župni mješoviti zbor pod vodstvom Mirjam Zubanović.

Izložba „Put svetosti" postavljena je u Europskome parlamentu zalaganjem hrvatske zastupnice Marijane Petir, a pod pokroviteljskom Europske pučke stranke, dok je samo oblikovanje izložbe učinio Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije. Nakon zapaženog uspjeha u Bruxellesu, izložba je bila predstavljena u Zagrebu, Sisku, Osijeku, Đakovu, Vukovaru, Krašiću, Šibeniku, Livnu, Grudama, Tomislavgradu, Žepču, Suhom Polju na Kupresu, u Rijeci a sada i u Splitu na Mertojaku gdje će biti otvorena do Uskrsa.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.