Proslava blagdana Obraćenja sv. Pavla na Pujankama

Blagdan Obraćenja sv. Pavla svečano je proslavljen u četvrtak, 25. siječnja u župi Sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu. Središnje euharistijsko slavlje i večernju misu predvodio je dr. fra Ante Vučković, profesor na KBF u Splitu u koncelebraciji sa župnikom don Božom Renjićem i jedanaest svećenika koji su ranijih godina služili u toj crkvi i jednim đakonom. Na misi je sudjelovalo i 40 ministranata. Na početku mise dr. Vučković je naglasio kako nitko od nas nije bez grijeha. Jedino koji je prošao svijetom bez grijeha je Isus Krist.

U propovijedi je kazao „kad god bi se netko ozbiljno susreo s živim Bogom, onda bi se njegov život promjeno. Što je susret dublji to je promjena u čovjekovom životu dublja i ozbiljnija, zahvaća više u njegovom životu. I što god je netko ozbiljnije u odnosu s Bogom to je više ljudi oko njega koji mijenjaju svoj život i pogled na svijet.“ „Kad pogledamo sv. Pavla čije obraćanje slavimo, onda znamo da je njegov utjecaj puno veći od kontakata s ljudima koje je on stvarno imao jer njegov utjecaj ide kroz dvije tisuće godina do današnjih dana“, kazao je dr. Vučković dodavši da to Pavlovo iskustvo Crkvi daje da može razaznati je li netko glumi da se susreo s Bogom ili se stvarno susreo.

U nastavku govoreći o Pavlu kao neobičnoj figuri koji za sebe kaže „ja sam Židov“ naglasio je da on to nije rekao zato što je rođen Židov, nego zato što je odlučio napustiti Tarz i Siliciju i doći u srce židovstva u Jeruzalem i tamo učiti Toru, Sveto pismo. Prvi kršćani su shvatili da je moguće obdržavati Zakon i prihvatiti Krista kao Mesiju, a Pavo je to smatrao nemogućim: ili jedno ili drugo. Budući da je bio na strani Zakona, bio je protiv Krista kao Mesije. On je gorljivo branio Zakon. Susret gorljivoga farizeja Pavla i Krista obilježio je dvije tisuće godina cijeli Mediteran. „Svatko tko pripada Kristu a Pavao ga progoni on je mjesto gdje živi Krist. Nama je izblijedilo da svatko od nas kad primi Krista za svakoga je prisutnost Božja. Kad god progonimo nekoga Kristova mi ne progonimo ovoga i onoga nego progonimo Krista“, kazao je fra Ante te dodao: „Pavlu je trebalo vremena kako bi sredio svoj život. I upravo iz toga je Crkva naučila kad se netko susretne s Bogom, on još uvijek nije zreo za svjedočenje, za ozbiljan rad i da govori drugima, jer on još ne zna što mu se dogodilo i nije u stanju vidjeti do koje mjere to ide. Treba mu vremena i trebaju mu drugi ljudi, obični čovjek Ananija da mu otvori oči, kako bi mu potvrdio da je to uistinu bio Gospodin.“

Za nas je uvijek iznova važno susresti se s kratkim opisom Pavlova obraćenja. „Bog je uvijek isti, uvijek dobar, poznaje čovjeka po imenu i uvijek čovjeku hoće da promijenjena srca pronosi njegovu riječ. Možda je to zadaća i za nas da pustimo da nas zahvati snaga Njegove riječi da je donesemo do drugih, da pustimo da zajedništvo dobrote raste kroz naše odnose. Dao Bog da večernji susret s njim u slici sv. Pavla i njegova obraćenja za nas bude hrana za naše vlastite živote i našu zajednicu“, kazao je na kraju propovijedi dr. Vučković. Misno slavlje animirao je mješoviti župni zbor kojeg je vodila prof. Mihala Maslov, uz orguljašku pratnju Mladena Bonom.

Na kraju misnoga slavlja župnik don Božo Runjić zahvalio je svim sudionicima u pripremi euharistijskog slavlja, te posebno prof. dr. fra Anti Vučkoviću koji j na sebi svojstven način izrekao lijepu pouku povodom župnoga blagdana i zaštitnika sv. Pavla apostola, te pozvao sve nazočne u crkvi na druženje i prigodnu zakusku u župnim prostorijama.

Za proslavu župne svetkovine, župljani su se pripremali trodnevnicom od 22. do 24. siječnja, pobožnostima i misom u 18 sati. Prvu večer misu je predvodio don Toni Šinković, župni vikar župe Gospe Fatimske na Škrapama; drugu večer don Jure Bjeliš, rektor CBS-a; treću večer župnik don Božo Renjić a propovijedao đakon don Danko Kovačević.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.