Proslavljena 250. obljetnica crkve sv. Nikole u Strmendocu.

U  Strmendocu, malenom mjestu triljskog kraja 1767. godine izgrađena je filijalna crkva sv. Nikole, o čemu svjedoči natpis u kamenu iznad ulaznih vrata crkve. Prije te crkve na drugom lokalitetu u mjestu postojala je i starija crkva za koju se smatra da je uništena dolaskom Turaka na te prostore.

Vjernici Strmendoca za ovu proslavu pripremali su se trodnevnicom koja je započela 3. prosinca, a predvodio ju je fra Josip Repeša zajedno sa župnikom fra Nediljkom Tabakom. Na sam blagdan sv. Nikole bile su dvije mise. Prvu misu na kojoj je bilo mnogo hodočasnika koji su pješice došli iz susjednih mjesta predvodio je don Franko Prnjak, župnik Košta. Don Franko je vjernike upoznao s likom sv. Nikole i istaknuo da svetac privlači ljude svojom poniznošću i jednostavnošću. Također je istaknuo Nikolinu ljubav koju je imao prema siromasima i napuštenima, njegovo nesebično darivanje najmanjima posebno trima djevojkama koje nisu imale za miraz. Svečanu misu i procesiju predvodio je fra Ante Akrap OFM. U procesiji uz kip sv. Nikole nošen je i moćnik s manom - uljem koje na čudesan i neobjašnjiv način istječe iz kostiju sv. Nikole koje se nalaze u talijanskom gradu Bariu.

Fra Ante je u svojoj homiliji potaknuo vjernike da po primjeru svetog Nikole, biskupa i čudotvorca, žive u konkretnom svijetu, čineći dobra djela da bi se po njima proslavio Isus Krist. Također je istaknuo kako je kamenje, pritom misleći na crkvu koja slavi 250. godina postojanja, dokaz kome narod Strmendoca pripada i kome je darovao svoje srce. Pozvao je vjernike da svoj hram - svoju crkvu izgrađuju u svojoj duši kako bi u njoj svoje mjesto pronašao Bog. Poslije mise vjernicima je udijeljen blagoslov s relikvijom sv. Nikole.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...