Proslava sv. Nikole u svetištu Gospe od Pojišana

U župi Gospe od Pojišana, zavjetnom svetištu splitskih pomoraca Splitu, proslavljen je u srijedu 6. prosinca blagdan sv. Nikole i Dan pomoraca. Misno slavlje koje se tradicionalno u ovoj crkvi slavi za sve pomorce i njihove obitelji, predvodio je dr. fra Šimun Bilokapić, prof. na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. U koncelebraciji je bio domaći župnik i gvardijan fra Žarko Lučić, a misu je pjesmom obogatio veliki župni mješoviti zbor pod ravnanjem Duška Videka.

U nadahnutoj propovijedi o sv. Nikole biskupu fra Šimun je kazao kako smo se okupili u ovoj zavjetnoj crkvi pomoraca, u prvom redi da mu se zahvalimo, za sve ono što nam je podario. „Sveti Nikola je svestran čovjek, evanđeoskog duha koji vodi računa o svakom čovjeku i na poseban način o ljudima kojima je najteže,“ kazao je fra Šimun, koji je zatim nabrajajući brojna čudesa u ozdravljenjima i pomoći  u raznim prilikama kazao kako je vrlo važno promisliti ono što je sastavni dio našega života, a to je da nas čuva, ozdravljuje i hrani, ne samo fizički, materijalno nego duhovno. Propovjednik je vjernicima približio tri važna segmenta sv. Nikole, a to su čuda, molitva i naviještaj Kraljice života. Na kraju je sve pozvao na zahvalnost. „Ovdje ima ljudi koji bi mogli svjedočiti sve ono što im je Bog u životu učinio, a to i svaki pomorac može učiniti. Zahvalnost  je duboka svijest da smo dobročinitelju dužni i pozvani, ako smo u mogućnosti, vratiti mu istom mjerom. No ima dobročinitelja kojima ne možemo vratiti dobročinstvo. Primjer su naši vojnici koji su dali svoj život za Domovinu, da bi mi mogli živjeti“, kazao je dr. Bilokapić.

Nakon euharistijskog slavlja, za sve pomorce i njihove obitelji priređeno je tradicionalno druženje u prostorijama samostana.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.