Proslava sv. Andrije apostola na splitskom Sućidru

Župa sv. Andrije apostola na Sućidru u Splitu svečano je proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika u četvrtak, 30. studenog. Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je mons. Ilija Janjić, biskup kotorski. U koncelebraciji su bili župnik don Ivan Čotić, župni pomoćnik don Vedran Torić, don Franko Prnjak, don Branimir Projić i don Milidrag Janjić, župnik Tivta u Crnoj Gori. Svečanost je pjesmom uzveličao župni mješoviti zbor.

Mons. Ilija Janjić je u homiliji vjernicima približio život sv. Andrije apostola. Govorio je o ovom „prvopozvanom“ apostolu koji je prepoznao Mesiju i koji je Kristu doveo svoga brata Šimuna Petra. „Svi bi mi trebali biti poput Andrije, jednostavna i iskrena srca kako bi mogli prepoznati Boga u svom životu. On je postao i simbol pozivanja jedni drugih. I mi smo dužni biti Andrija nekome tko je usamljen, daleko od Crkve i Boga. Andriju možemo moliti i za nova duhova zvanja, redovnička i svećenička. Da prepoznaju da ih Bog zove, ostave sve i pođu za Kristom jer žetva je velika a radnika malo“, istaknuo je. Pozvao je sve okupljene štovatelje sv. Andrije pozvao da posjete Crnu Goru i njegovu Kotorsku biskupiju koja broji oko 7 000 vjernika. Naglasio je da je Kotorska biskupija dala Crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića (+1942) kapucina iz Herceg Novog, bl. Graciju (+1508) iz Mula, bl. Ozanu (+1565) rodom iz Crne Gore, te Božju službenicu Anu Mariju Marović (+1887) utemeljiteljicu Družbe zadovoljštine Srca Isusova i Srca Marijina u Veneciji. Stoga se s pravom Kotorska biskupija naziva biskupija Hrvatskih svetaca i oltar domovine, a Boko-kotorski zaljev Zaljevom svetaca.

Okupljene župljane i njihove goste pozdravio je župnik don Ivan Čotić koji je zahvalio mons. Janjiću na dolasku i na životvornoj riječi, za koju se nada da će postati i djelotvorna. Zahvalio je i prisutnim svećenicima kao i onima koji su služili mise u trodnevnici. Riječi zahvale uputio je i pjevačima dječjeg zbora, zbora Andrijane, sastava mladih „Izidor“ i župnom mješovitom zboru koji su pjesmom obogatili trodnevnici i dan proslave. Zahvalio je i čitavoj župnoj zajednici i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u proslavi. „Čestitam svima i nadam se da će ova proslava pomoći svima da postanemo bolji ljudi i kršćani te svatko na svoj način apostoli poput sv. Andrije. Neka vas svakog dana prati njegov zagovor“, zaključio je župnik.

Župa sv. Andrije se za proslavu blagdana pripremala trodnevnicom, od 27. do 29. studenog, a misna slavlja predvodili su isusovac p. Stipo Balatinac, dominikanac o. Luka Prcela i franjevac fra Ante Vučković.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.