Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja na Vlaki, Borovcima i Desnama

U utorak 21. studenog u crkvi Gospe od Zdravlja na Vlaki, u župi Slivno Ravno - Vlaka, slavljene su dvije mise. Središnjoj misi prethodio je tradicionalni jedinstveni  ophod lađama sa Gospinim kipom po Maloj Neretvi uz molitve,marijanske pjesme i pratnju limene glazbe iz Opuzena. Misno slavlje predvodio je don Nikola Mikačić, župni vikar župe Gospe od Otoka u Solinu u koncelebraciji župnika don Maria Mihanovića i svećenika  susjednih neretvanskih župa.

Roditelji BDM prikazali su Mariju u hramu. Da to nisu učinili, ne bi bila sveta, bez ljage, posvetili su je i dobili smo majku našega Spasitelja Isusa Krista, naglasio je u propovijedi don Nikola, pri čemu se zapitao - čemu se možemo nadati ako svoju obitelj ne prikažemo Bogu. „Nažalost u našem narodu i obiteljima ima puno prikazanja đavlu, ne Bogu - koja ironija, najveća tragedija našeg naroda. Mogu živjeti u najvećoj prljavštini i da nam je to postalo normalno;  a to je najveća opasnost - pomiriti se s  grijehom, svojom prljavštinom“, upozorio je don Nikola. Osvrćući se na zdravlje rekao je da ne možemo bez zdravlja, ali ono nije najvažnije. Naglasio e da nije zdrav tko ima zdravlje tijela - to vidimo po našem narodu, našoj Domovini i među nama samima, već tko ima zdravlje duha. „Može čovjek savršeno funkcionirati ali ako u sebi ima trulež i prema drugima i samom sebi to lako prepoznamo jer oko sebe sije mržnju i nezadovoljstvo.

Pozivajući vjernike na sakrament pomirenja u kojem Gospodin oprašta svaki grijeh don Nikola je rekao: „Tko mi jamči da ću se sutra probuditi. Sjetimo se da je BDM naša jedina sigurnost, trajna zagovornica, molimo se njoj, ali molimo zajedno; neka ova naša molitva prodre u naše obitelji, neka ova procesija ne bude jednom godišnje kad će Gospin kip izaći iz ove crkve. Molimo za zdravlje, ali  molimo za istinsko zdravlje - za spasenje, molimo Gospodina da nam sačuva vječni život!“, poručio je don Mikačić.

Misna slavlja u trodnevnici predvodili su don Tomislav Bašić, don Stipe Ljubas i don Zvonimir Mijić.

U župama neretvanskog dekanata blagdan Gospe od Zdravlja svečanije je proslavljen u Borovcima, gdje je središnje misno slavlje predvodio don Davor Bilandžić; vjernici župe Staševica hodočastili su do kapelice Gospe od Zdravlja na Prodan Brigu; vjernici župe Desne pješačili su dva sata do kapelice Gospe od Zdravlja, a sveta misa slavljena je u crkvi sv. Jure.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.