Proslavljen blagdan Gospe od Zdravlja u Splitu

„Danas na blagdan Gospe od Zdravlja nosimo u sebi zahvale i prošnje za sebe i svoje najmilije, za naš narod i domovinu. Molimo Majku Mariju da nas ohrabri u našim tjelesnim poteškoćama i duhovnim krizama, da nam učvrsti vjeru i povjerenje u Gospodina“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje na blagdan Gospe od Zdravlja u utorak, 21. studenoga u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu.

U koncelebraciji je bio provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kondžoman, gvardijan i župnik samostana te brojni župnici okolnih župa. Prije početka misnoga slavlja pozdravnu riječ uputio je gvardijan samostana fra Jakov Begonja pozdravivši sve nazočne osobito predstavnike županijske i gradske vlasti, župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, dožupana Luku Brčića i Dragana Brtana, savjetnika gradonačelnika za dobro upravljanje i socijalne politike te predstavnike drugih institucija.

Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi u duhu pročitanoga evanđeoskog teksta progovorio o Sv. Obitelji i hramu u Jeruzalemu ali i o poteškoćama s kojima se susreću suvremene obitelji: nedostatak poštovanja i strpljivosti, zajedničke molitve i razgovora. „Obitelj je još uvijek temeljna zajednica. Vjerujemo da je naši sabornici neće poniziti nego vrednovati i gledati kao temelj našega naroda. Iako je to važno ne rješava se pitanje obitelji u Saboru nego se živi na terenu“, naglasio je nadbiskup.

Kada je Isus imao dvanaest godina, Josip i Marija su zajedno s njim, kao i svake godine, išli u Jeruzalem o blagdanu Pashe. Međutim, Isus se izgubio, a Josip i Marija pronašli su ga nakon tri dana u hramu. Majka mu se s poštovanjem obratila pitanjem: „Sinko, zašto si nam to učinio? Otac tvoj i ja zabrinuti smo te tražili.“ U tom je svjetlu nadbiskup Barišić nazočnima podcrtao dvije važne stvari: način na koji je Marija postavila Isusu pitanje i činjenicu da su ga Josip i ona zajedno tražili. „Veoma je važno kako postavljamo pitanja jedni drugima, s vikom, diktatom i naredbom ili s poštovanjem? Pitanje treba uvažavati drugoga i otvarati ga dijalogu“, naglasio je mons. Barišić te nastavio: „Marija i Josip zajedno su tražili Isusa, a mi smo postali individualci i u svojoj obitelji. Nedostaje nam zajedništva, ne dijelimo poteškoće i radosti. Koliki su od vas izgubili djecu i pronalaze ih u 'hramu' svoga doma pred tabletom i različitim ekranima koji utječu na nesanicu i lošu koncentraciju?“, istaknuo je nadbiskup te dodao da iako rastemo u nesavršenim obiteljima možemo rasti u dobi, mudrosti i milosti.

„Djeca trebaju oba roditelja i oca i majku. I otac i majka imaju svoju nezamjenjivu ulogu u odgoju djece te odsutnost jednoga od njih ostavlja velike posljedice u životu djeteta“, kazao je nadbiskup dodavši da su različiti razlozi odsutnosti roditelja u obitelji, najčešće oca ali da najviše dijete pogađa rastava i ostavljenost. Pozvao je nazočne da više uključe Boga u svoju obitelj i odnose, da budu strpljivi jedni prema drugima i pristupaju s više razumijevanja jedni drugima, da naprave most između vjere i života, molitve i rada, nedjelje i radnoga tjedna. Na kraju propovijedi zamolio je Gospu od zdravlja da pomogne obiteljima gajiti zdrave odnose.

Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale nadbiskupu, i svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja uputio je župnik fra Ante Udovičić naglasivši kako Crkva kao građevina ima i eshatonsko značenje. „Da bismo ušli u kuću Božju treba prijeći prag, znamen prijelaza iz svijeta ranjenoga grijehom u svijet novog života u koji su pozvani svi ljudi. Vidljiva crkva simbol je očinske kuće prema kojoj Božji narod putuje i gdje će Otac otrti 'svaku suzu s očiju'. Ona je i kuća svekolike djece Božje, koja je otvorena i spremna primiti ih. U ovom prijelazu iz svijeta ranjenog grijehom u svijet novog života potrebna je poslušnost vjere – biti podložan Božjoj riječi. Djevica Marija je najsavršenije ostvarenje poslušnosti vjere, stoga je molimo da nam bude i Odgajateljica u poslušnosti vjere“, kazao je župnik Udovičić.

Za vrijeme mise pjevao mješoviti župni zbor pod ravnanjem fra Stipice Grgata i s. Zorislave. Tijekom cijeloga su jutra brojni hodočasnici posjećivali omiljenu splitsku crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Grad Omiš i župa sv. Mihovila proslavili su blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika grada Omiša brojnim vjerskim, ...
Posljednju, šestu korizmenu biblijsku večer srijedom na splitsko Sućidru imao je mr. don Ivan Lovrić. Predvodeći ...
Punih 20 godina na Cvjetnicu navečer Imotski „postaje“ Jeruzalem iz Isusova vremena. Naime, 1998. godine tadašnji ...
Na Cvjetnicu 25. ožujka u 9 sati vjernici župe sv. Frane u Imotskom po tradiciji su se okupili kod spomenika hrvatskim ...
U srijedu, 21. ožujka održana je peta korizmena biblijske večer u župi sv. Andrije u Splitu. Predavač pod drugi put bio ...
U župi Svih svetih u Zmijavcima u crkvi sv. Josipa na Suvači svečano je i ove godine u ponedjeljak 19. ožujka ...
Župa sv. Josipa na splitskom Mertojaku svečano je proslavila blagdan svoga nebeskog zaštitnika u ponedjeljak 19. ...
U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. svečano je proslavljen blagdan sv. Josipa, zaštitnika župe i Općine Dugi Rat. Svečanu ...