Posvećen novi oltar u crkvi Gospe od Ružarja u Igranima

U župi Gospe od Ružarija – Igrane splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u nedjelju, 22. listopada misno slavlje za vrijeme kojega je posvetio novi oltar u župnoj crkvi.

Tijekom ove godine, zalaganjem župnika fra Ante Buljana i doprinosom župljana i Turističke zajednice, u crkvi Gospe od Ružarja u Igranima postavljen je novi glavni oltar, ambon i oltar svetoga Ante. Radove su izveli gospodin Luka Markić i njegov sin Ante sa svojim suradnicima iz Doca Donjega.

U svom pozdravu na početku mise nadbiskup je podsjetio na daleku i bogatu vjersku povijest župe Igrane, o kojoj svjedoče crkvica sv. Spasa iz 9. st.; sv. Mihovila iz 12. st. i Gospa od Ružarja iz 1752. godine, a  posebno se osvrnuo na simboliku zvonika i oltara. Uz ove kamene građevine, naglasio je da je važno ono što nosimo u srcu.

U svojoj je propovijedi govorio o Isusovim riječima "dajte caru carevo, a Bogu Božje" i naglasio kako Crkva ne može biti odijeljena od društva u kojem živi i zakona koji ju obvezuju te mora dati i daje državi ono što joj pripada, ali se ne smije dogoditi da se u potpunosti udaljimo od Boga i zaboravimo Bogu predati ono što je najvrijednije, a to je naše srce, jer nam ga je sam Bog dao i po ljubavi koja se u čovjeku nalazi znamo kome pripadamo. Stoga je potrebno poštivati  zakone, ali i dati Bogu ono što je njegovo.

Potom je nadbiskup izmolio posvetnu molitvu i izvršio obred posvete oltara. Na kraju mise župnik je zahvalio najprije Bogu na ovom događaju i lijepom danu, a zatim i nadbiskupu, ministrantima, pjevačima i svim vjernicima koji su prisustvovali obredu. Prije samog blagoslova nadbiskup je još jednom zahvalio župniku na radu i uređenosti crkve i okoliša i podsjetio da je sve to ništavno ako nema Igranaca i ako vjera, oltar i Crkva nisu u srcu. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.