U Podbablju proslavljen sv. Luka

Svetkovina sv. Luke, nebeskog zaštitnika župe i općine Podbablje, na posebno svečan način obilježena je u srijedu, 18. listopada u svečevom svetištu na Kamenmostu gdje je misu predvodio župnik u Vinjanima fra Josip Sušić.

Mnoštvo vjernika pristiglih iz cijele Imotske krajine i svih naselja prostrane župe Podbablje još od jutarnjih sati ispunilo je dvorište podbapske župne crkve posvećene sv. Luki, najstarije župne crkve u Imotskoj krajini koja se prvi put spominje davne 1562. godine, a koja je od 1987.godine proglašena Spomenikom kulture Republike Hrvatske. Prvu blagdansku misu u 8 sati u mjesnoj crkvi predvodio je župnik fra Nedjeljko Čarapić.

Središnje euharistijsko slavlje kojem je prethodila procesija sa župnim barjacima i kipom podbapskog zaštitnika sv. Luke koja se protezala kroz crkveno dvorište, državnom cestom do vanjskog oltara u groblju, predvodio je vinjanski župnik fra Josip Sušić uz suslavlje imotskog gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, bivšeg podbapskog župnika fra Vinka Gudelja sada župnika u Prološcu, fra Zorana Jonjića, župnika u Studencima, fra Zorana Kutleše, imotskog župnog i samostanskog vikara, domaćih svećenika župnika fra Nedjeljka Čarapića i fra Josipa Grbavca te don Petra Čondića, zaštitnika župe Poljica koja pripada općini Podbablje. Tijekom mise koristili su se zavjetna plitica, ciborij i kalež, dar vjernika Imotske krajine svojoj zaštitnici Gospi od Anđela u prigodi 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka.

U svojoj homiliji ovogodišnji propovjednik istaknuo je važnost evanđelista Luke koji u svome evanđelju posebno lijepo opisuje Isusovo rođenje i djetinjstvo te s posebnim poštovanjem opisuje Djevicu Mariju. "Evanđeoski tekst kojeg smo danas čuli poručuje nam potrebu molitve za radnike na njivi Gospodnjoj. Radnici o kojima govori Isus jesu misionari Božjeg kraljevstva koje je on sam pozvao i slao ih dva po dva pred sobom u svaki grad i svako selo kamo je kanio doći. Mi kršćani danas smo misionari i vjesnici Božjeg kraljevstva u ovom svijetu u kojem živimo. Mi svojim životom izgovaramo tu lijepu riječ spasenja i baš to je dar koji nam je Isus dao primanjem Duha Svetoga, kazao je fra Josip.

Svoju je propovijed zaključio riječima: "Pozvani smo da se probudimo pred napadima vukova ovoga svijeta i svojom blagošću umanjimo njihov bijes. Mi današnji vjesnici kraljevstva Božjega u ovome svijetu svojim mirom umanjimo njihov nemir, svojom ljubavlju njihovu mržnju, svojom dobrotom njihovu zloću, svojim opraštanjem njihove povrede, svojom pravdom njihovu nepravdu. Pozvani smo da svojim pogledom mijenjamo njihov pogled i posvjedočimo im Onoga koji nas šalje među njih kako bi u nama prepoznali brata, čovjeka i snagu Božju koja je sposobna promijeniti svako pa i najtvrđe srce."

Na kraju mise za vrijeme koje je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Podbablje uz orguljašku pratnju Marele Vrljić, svima je zahvalio župnik fra Nedjeljko Čarapić istaknuvši radost zbog današnje proslave sv. Luke, podabapskog zaštitnika. Naglasio je kako vjerni puk Imotske krajine današnjeg sveca na ovom mjestu slavi najmanje 455 godina još od vremena Turaka. Uoči misnog blagoslova župnik je uručio zahvalnice za nesebičnu pomoć pastoralnih potreba u župi Podbablje. Praćeni velikim pljeskom nazočnih vjernika iz ruku župnika Čarapića prigodne zahvalnice dobili su splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić i donedavni župan Zlatko Ževrnja zbog nesebične pomoći župi Podbablje svih proteklih godina. Usporedno time valja spomenuti i neizbježnu pomoć županije Splitsko-dalmatinske općini Podbablje koja je od svih jedinica lokalne samouprave na području ove županije u protekloj godinu dobila najveći iznos sredstava.

Zahvalnicu je dobio i donedavni načelnik Mario Ujević, koji zbog poslovnih obveza nije moga nazočiti misnom slavlju, kao zahvalu za svu pomoć koju je ovoj drevnoj župi pružio tijekom četiri posljednje godine svoga mandata. Blagdansko slavlje završeno je večernjom misom i blagoslovom djece.

Župljani Podbablja za svetkovinu svoga zaštitnika pripremali su se misama trodnevnicama koje su predvodili: župnik fra Nedjeljko Čarapić, fra Zoran Kutleša, župni i samostanski vikar u Imotskom te fra Vinko Gudelj, župnik u Prološcu. Tih dana uz ostale župljane svoju duhovnu obnovu imali su ovogodišnji prvopričesnici, krizmanici i njihovi roditelji. Povodom blagdana sv. Luke općina Podbablje obilježila je svoj dan prigodnim polaganjem vijenaca ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata iz općine Podbablje. Uz izaslanstvo općine Podbablje i Splitsko-dalmatinske županije vijence su položili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, a odrješenje je udijelio župnik fra Nedjeljko Čarapić.

Nakon toga uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća općine Podbablje kojoj su osim vijećnika nazočili i načelnici okolnih općina zajedno sa gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem te dožupanom Antom Šošićem.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.