Proložac: Prvog dana trodnevnice sv. Mihovilu okupili se članovi OFS-a iz Imotske krajine

Prvog dana trodnevnice sv. Mihovilu, prološkom župnom zaštitniku, dvjestotinjak članova OFS-a iz Imotske krajine koji su pristigli iz mjesnih bratstava: Imotski, Podbablje, Proložac, Runovići, Vinjani i Zmijavci okupili su se u utorak, 26. rujna u župnoj crkvi Sv. Mihovila gdje su zajedničkim misnim slavljem i druženjem uveličali blagdan zaštitnika svoga mjesnog bratstva i početak trodnevnice svome župnom zaštitniku.

Mjesno bratstvo Proložac svoga zaštitnika štuje na blagdan Rana sv. Franje, a kako je ove godine tog dana bilo hodočašće u Split u svetište Gospe od Pojišana gdje je bilo izloženo tijelo sv. Leopolda Mandića, prološki OFS-ovci odlučili su svoj dan proslaviti na prvi dan trodnevnice svom zaštitniku sv. Mihovilu i to se pokazalo kao pun pogodak.  

Ovogodišnje misno slavlje predvodio je imotski župni vikar i koordinator OFS-a Imotske krajine fra Zoran Kutleša uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Vinka Gudelja inače i duhovnog asistenta OFS-a iz župe Proložac, fra Zorana Jonjića, župnika u Studencima zatim fra Mladena Prolića, župnika i duhovnog asistenta OFS-a u Runovićima i fra Jakova Udovičića, duhovnog asistenta OFS-a župe Vinjani.

Tijekom svoje propovijedi fra Zoran Kutleša svim članovima OFS-a naglasio je kako je zajedništvo bitna spona koja mora povezivati sve kršćane, a na poseban način članove Franjevačkog svjetovnog reda. Podsjetivši da se nalaze u trodnevnici sv. Mihovilu i devetnici sv. Franji kazao je: „To naše zajedništvo očituje se kroz naše brojne susrete časteći zaštitnike pojedinih bratstava gdje svi okupljeni i povezani bratskom ljubavlju slavimo Boga u svim našim župama i mjesnim bratstvima“.

Uvod u misu, tijekom koje je pjevao Mješoviti zbor župe Proložac uz orguljašku pratnju svoje dugogodišnje voditeljice s. Terezine Bašić, bila je molitva krunice koju su predmolili članovi pojedinih bratstava FSR-a te pozdravni govor prološkog župnika fra Vinka Gudelja.

Trodnevna duhovna priprava nastavlja se i naredna dva dana. Drugog dana trodnevnice svoj susret imat će ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici u župi Proložac te njihovi roditelji, a svetu misu predvodi novoimenovani župnik u Vinjanima fra Josip Sušić. Na uočnicu blagdana sv. Mihovila svetu misu predvodit će fra Nedjeljko Čarapić, župnik u Podbablju, a na sam blagdan središnje misno slavlje predslavi fra Željko Tolić, profesor na KBF-u u Splitu i župnik u Slivnu. Tog dana na Trgu sv. Mihovila pored župne dvorane otkrit će se brončani kip sv. Mihovila, djelo akademskog kipara Ante Jurkića.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.