Blagoslovljen križ u kapeli Uzvišenja Svetog Križa na Galičaku u župi Komin

U zavjetnoj kapeli Uzvišenja svetog Križa na Galičaku u župi Komin, gdje se misa slavi samo prve nedjelje nakon blagdana Uzvišenja svetog Križa, misno slavlje 17. rujna predvodio je župnik don Petar Perleta koji je tom prigodom blagoslovio križ postavljen na oltaru, te slike Srca Isusova i Srca Marijina.
Govoreći u propovijedi o povijesti župe, vjere kroz povijest, oskvrnjenja svetinja, napose u ratovima, te povijesti čašćenja sv. Križa, don Petar je između ostaloga rekao: „Kad je Bog pogledom raskajanog grešnika na mjedenu zmiju na stupu postavljenoj činio čudesa, koliko će tek ovaj križ spašavati vjernike - ako kajanjem i s vjerom gledamo u Križ Isusov!"

Na kraju misnog slavlja koje su uzveličale pučke pjevačice župe, te Hrvatska seljačka glazba iz Komina, najstarije kulturno društvo Komina, don Petru, koji je župnik Komina 25 godina, za njegov doprinos u župi, te stoljetni san izgradnje zavjetne kapele starih Kominjana zahvalnicu je uručio Jurica Ćopo. Potom je don Petar pozvao vjernike da se nakon mise, u znak vjere, poklone se i poljube križ, a slavlje ispred kapele nastavljeno je uz prigodni domjenak. Na brdu Galičak 10. siječnja 1901. blagoslovljen je veliki križ a zavjetna kapela Uzvišenja sv. Križa u spomen na nastanak Komina na ušću na brdima Kozjak i Galičak, sagrađena je 2001. čime je ispunjena 100-godišnja želja starih Kominjana. Nedjelju po blagdanu 19. rujna 2004., kapelu i oltar blagoslovio je dr. Mile Vidović, tadašnji generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.