Proslavljena 400. obljetnica crkve Male Gospe u Dobranjama – Bijeli Vir

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju, 10. rujna predvodio je misno slavlje u Dobranjama, na završnom slavlju Dana Male Gospe, gdje je vanjska proslava blagdana Male Gospe tradicionalno prve nedjelje nakon blagdana. Istodobno je proslavljena 400. obljetnica izgradnje crkve rođenja BDM - Male Gospe u Dobranjama - Bijeli Vir.

U koncelebraciji je bilo desetak svećenika među kojima mons. dr. Mile Vidović, bivši župnik don Marinko Jurišin i prečasni don Stipe Jerković, župnik i neretvanski dekan te don Nedjeljko Krešić, župnik župe Gradac. Slavlje je počelo procesijom sa Gospinim kipom do brežuljka nedaleko od crkve gdje se nalazi kip svetog Josipa, uz pjevanje litanija i marijanskih pjesama. Na misnom slavlju na kojem je nazočio veliki broj vjernika, bio je i metkovski paroh o. Boris Čolović, te predstavnici vlasti.

U svojoj je propovijedi nadbiskup Barišić govorio o bogatoj povijesti toga neretvanskoga kraja. Župa Dobranje slavi 400 godina od izgradnje crkve Male Gospe. No mi smo duže prisutni na ovim prostorima – četrnaest stoljeća. To nam govore i iskopine, stećci, a dijelove stećaka nalazimo i ovoj crkvi. Župa ima svoju duboku povijest - četvrta je ovo biskupija u kojoj je prisutna - Stonska, Trebinjska, Makarska i danas Splitsko-makarska, kazao je nadbiskup naglasivši da je ova crkva živa memorija sakramenata koji su u njoj podijeljeni ali i povijesti ljudi ovoga kraja. Ona je izvor života - ne samo duhovnog nego i moralnog.

Fotogalerija: Silvana Burilović Crnov

„Današnje slavlje nije samo naše, slavlje je i naše domovine i naše nadbiskupije i univerzalne Crkve. Zahvalni smo našim praocima da su nam u teškim vremenima sačuvali ovu grudu i predali nam je. Od 15. stoljeća na ovom prostoru su bili Turci skoro 220 godina i držali ga pod vlašću a onda su dolazili drugi - Venecija, Francuzi, Austrija pa Jugoslavija u dvije varijante. Koliko je trebalo ljubavi i hrabrosti da se očuva ovo što mi danas imamo, to i domovinu. Željeli bi da naša Domovina bude široko mjesto za sve, pa da se vrate i oni koji su otišli daleko. Ne bismo htjeli da više itko odlazi iz ovih krajeva van domovine, jer ovdje imamo sve, vodu, plodno tlo, ljepotu", rekao je nadbiskup. Današnji stil života i modernizam sve više udaljava obitelji, rodoslovlje, upozorio je nadbiskup Barišić i pozvao vjernike na zajedništvo i dijalog s Bogom i svojim bližnjim. Zazvao je zagovor Male Gospe i Božji blagoslov na sve, napose majke, nositeljice života.

Na kraju misnog slavlja župnik Jerković, govoreći o povijesti župe istaknuo je kako je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 13. svibnja 2015. odredilo da ova crkva i srednjovjekovno groblje imaju svojstva kulturnoga dobra, te su stavljeni pod zaštitu države. Prenio je čestitke i pozdrave biskupa ninskog Martina Vidovića koji zbog obveza nije mogao sudjelovati toj proslavi. Zahvalio je svima koji su pridonijeli slavlju, napose svećenicima koji su propovijedali u trodnevnici - don Mladenu Margeti, don Josipu Bečiću i mons. dr. Vidoviću te fra Perici Maslaću, koji je i kršten u ovoj crkvi, a predvodio je misno slavlje na blagdan Male Gospe. U znak zahvale i sjećanja na ovaj dan nadbiskupu je umjetničku sliku Male Gospe uručila zamjenica načelnice općine Zažablje Andrijana Ivanković. Nakon misnoga slavlja kratki zabavni program izveli su članovi KUD-a Metković i klapa Arija iz Opuzena.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...