Blagoslovljen restaurirani kip Velike Gospe u župi Radobilja

Na početku devetnice uoči blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, don Toni Kmet, svećenik mariborske nadbiskupije, blagoslovio je netom restaurirani kip Velike Gospe, nebeske zaštitnice župe Radobilja.

Bila je to prilika da brojni vjernici ponovno, nakon godinu dana koliko je trajala obnova kipa, ugledaju svoju čuvaricu u novom starom ruhu, presvučenu 24-karatnom pozlatom, upravo onakvu kakva je i bila prije nestručno izvedene obnove 2012. godine.

- Današnji blagoslov kipa naše zaštitnice Marije Uznesene na Nebo znak je naše zahvalnosti Bogu koji nam daje Gospu za zaštitnicu naše župe, ali je zahvala i Mariji za dosadašnju svaku uslišanu molitvu i vjeru u njezinu buduću zauzetost. Neka ovaj blagoslov svima nama otvori srca jednako kao što je to činila i vašim precima dajući im snagu u njihovim teškoćama - kazao je u uvodnoj riječi inicijator cijele akcije župnik župe Katuni Kreševo, don Mijo Grozdanić. Naime, kip koji datira iz 18. stoljeća spada pod zaštitu Ministarstva kulture kao inventar zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra.

U večernjim satima u crkvi Marijina Uznesenja upriličena je izložba sedmero umjetnika iz toga kraja (Vicko Nejašmić, Milan Vukušić, Stipe Nejašmić, Joško Smilović, Ana Merćep-Rodić, Andrijana Zečić Rubić i Ana Nejašmić), od kojih su se neki prvi put svojim umjetničkim djelima predstavili sumještanima. Izložbu koju je već prvog dana posjetilo stotinjak mještana, uz asistenciju voditeljice Ružice Šamanović, simboličnim otvaranjem glavnih ulaznih vrata javnosti je prezentirao naš poznati karikaturist i profesor likovne umjetnosti Joško Marušić. I sam iznenađen viđenim, nije krio zadovoljstvo što umjetnost ima toliko autora, a i pobornika u njegovu rodnom mjestu. Svečanost je nastavljena druženjem u dvorištu mjesne crkve, gdje su lokalne domaćice pripremile svojevrstan domjenak za sve nazočne. Svoj obol dali su i članovi Udruge gangaša Radobilja, koji su svojim pjevanjem bili početak i kraj cijeloj toj priči.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.