Imotski: Postavljanje slike Gospe od Anđela u crkvu sv. Frane i koncert „Klape Gospi od Anđela“

Prigodom proslave 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka u nedjelju, 23. srpnja slika Gospe od Anđela, zaštitnice Imotskog i Imotske krajine, postavljena je na trajno mjesto u crkvi sv. Frane u Imotskom. Riječ je o zavjetnoj slici koju je fra Stipan Vrljić milodarima vjernika dao naslikati nakon oslobođenja 2. kolovoza 1717. godine. Slika je najprije bila čuvana u crkvici Gospe od Anđela na imotskoj tvrđavi, a poslije u kapeli franjevačkog samostana. Nakon što je 2012. godine stavljena u zlatno-srebrni okvir, tražilo joj se prikladno mjesto u crkvi sv. Frane te je ove godine za nju izrađeno postolje u niši do glavnog oltara.

Svečanost je počela u 19 sati procesijom kroz crkveni park, nakon čega je uz pjevanje himne Gospi od Anđela slika postavljena na postolje. Zatim je provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman predvodio pobožnost pred slikom. Uslijedila je sveta misa koju je predslavio o. Provincijal uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana Stipanovića i još petorice svećenika. Pjevanje na misi animirala je ženska klapa „Neviste“ iz Imotskog.

U propovijedi je o. Provincijal istaknuo da je postavljanje Gospine slike u crkvu povijesni događaj. Podsjetivši vjernike na događaje prije tri stoljeća, naglasio je da se danas u svijetu strepi od islamskog fundamentalizma. No, naši životi nisu ugroženi samo terorizmom nego i mnogim drugim stvarnostima koje nas udaljuju od Boga, izvora svega dobra. Zato se i mi danas, poput naših pređa, stavimo pod moćnu majčinsku zaštitu Gospe od Anđela. Neka nas na njezinu blizinu i zagovor trajno podsjeća njezin lik koji smo danas svečano postavili u crkvu, zaključio je fra Joško.

Na kraju svete mise prisutnima se obratio gvardijan fra Kristian zahvalivši svima koji su doprinijeli da se Gospina slika postavi u crkvu, osobito konzervatorima, o. Provincijalu i fratrima koji su svojim prilozima omogućili uređenje crkve.

Poslije mise u crkvi je održan prigodni koncert klapskih marijanskih pjesama „Klape Gospi od Anđela“. Koncert su organizirali Kulturna udruga „Pismo moja“ i Franjevački samostan Imotski. U programu su nastupile ženske klape Neviste (Imotski), Zvizdan (Posušje), Bura (Mostar) i Orca (Split), muška klapa Delmati (Solin), mješovita klapa Basca (Baška Voda) i pučki pivači iz Tugara. Na počeku je sve prisutne pozdravio gvardijan i zahvalio za održavanje koncerta svim klapama, Kulturnoj udruzi „Pismo moja“, a osobito glavnoj organizatorici koncerta Maji Punoš Rebić.

Koncert je održan u dva dijela. U prvom je svaka klapa pjevala po dvije pjesme Gospi, a u drugom su sve klape otpjevale nekoliko domoljubnih pjesama. Kao uvod u nastup svake klape čitane su molitve Blaženoj Djevici Mariji.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...