Proslavljena svetkovina sv. Petra u Kaštel Novom

Župa sv. Petra ap. Kaštel Novi proslavila je svetkovinu svoga zaštitnika sv. Petra u četvrtak, 29. lipnja. Proslavi blagdana prethodila je trodnevnica koju je predvodio don Jakoslav Banić. Posljednjeg dana trodnevnice održalo se predstavljanje pjesmarice pod nazivom „Srcem svojim slavim Tebe“, koju je župa ovom prigodom izdala.

Pjesmaricu su predstavili župnik don Darijo Čorić i urednik pjesmarice Mario Žuvela. Čorić je naglasio kako je cilj pjesmarice omogućiti da duhovna glazba postane još bliža suvremenom čovjeku, budući da mu njene poruke i misli mogu biti oslonac u svakodnevnim previranjima i problemima, a riječi vjere, ohrabrenja i utjehe iz tih pjesama mogu ga još više približiti Bogu. Vjeroučitelj Žuvela kazao je da je u pjesmarici sadržana ravnoteža kako tradicionalnih i liturgijskih pjesama, tako i novih duhovnih šansona koje se neprestano stvaraju i izvode na brojnim festivalima duhovne glazbe i susretima mladih kao svjedočanstvo žive vjere.  Uz predstavljanje održan je i koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili župni mješoviti zbor, dječji zbor sv. Leopolda Mandića iz Rudina, dječji zbor sv. Petra, karizmatska zajednicu sv. Leopolda Mandića, VIS Anđeli i VIS Snaga vjere.

Na sam blagdan svečanu misu predvodio je don Marinko Vidović, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, koji je u propovijedi istaknuo Petrovu ustrajnost, upornost i pouzdanje u Boga. Ocrtavši Petrov karakter kazao je da se čovjek treba potruditi za svoje spasenje i dati cijeloga sebe za navještaj Božje riječi, kao što je to učinio sv. Petar, a ne se samo pasivno prepustiti okolnostima i životu.

Nakon mise po prvi put održana je procesija u kojoj je kip sv. Petra bio jednim dijelom nošen lađom dok su vjernici prateći ga uz obalu pjevali duhovne pjesme. Na kraju slavlja župnik Čorić zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremama i realizaciji ove trodnevne proslave zaštitnika župe. Večer je završila uz pučku feštu na Brcu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.