U župi Vid na svetkovinu Tijelova dvostruko slavlje

Župa Vid na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 15. lipnja proslavila je i svoga nebeskog zaštitnika - svetog Vida. Svečanu misu kojoj je prethodila tradicionalna procesija, uz bivšeg župnika ove župe - don Mladena Margetu, predvodio je novi župnik don Mile Čalo.

Govoreći o svetkovini Tijelova don Mile je rekao: Velika je ovo svetkovina, veliki dan i dar koji Gospodin daje svojoj Crkvi. Njegova prisutnost i nazočnost u svetoj euharistiji je uistinu jedan biser, bogatstvo, blago, koje mi kao vjernici imamo, koje posjedujemo. Ništa nam više od toga Gospodin nije mogao darovati. Upravo nam je poklonio samoga sebe, želeći da se na gozbi Njegove ljubavi trajno odazivamo i tako crpimo snagu za svoj život. Zahvalni smo danas Gospodinu na tom daru, Njegovoj žrtvi, potpunom predanju, na tome - što je upravo ostavio sebe cijeloga.

Slaveći ujedno i blagdan svetog Vida zahvalni smo Gospodinu - na ovom povijesnom lokalitetu i svetom tlu, i za dar mučeništva, kao i za sve svjedoke koji su poput svetog Vida prepoznali važnost i značenje euharistijskog Isusa. Svaki put kada slavimo nekog sveca mučenika - posebno kada slavimo onoga iz prvih kršćanskih vremena, ne samo da im se divimo, nego, Crkva nam ih preporuča kao one koje trebamo nasljedovati - slijedeći ih na tom putu, da budemo vjerodostojni kao ljudi i kršćani, da ne budemo kao oni „kako vjetar puše, i kako ih nosi“ nego da se držimo temeljnih ljudskih, humanih a nadasve kršćanskih principa, da svoj život možemo uređivati na taj način, da, uistinu se na nama može vidjeti i reći - eto to su Kristovi učenici, to su Njegovi svećenici, to je Njegova Crkva… Slavlje su uzveličali pučki pjevači i župni zbor kojim ravna Anita Cuca Bebić.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.