Proslavljen blagdan sv. Ante u župama neretvanskog dekanata

U župama neretvanskog dekanata blagdan sv. Ante u utorak, 13. lipnja svečanije je proslavljen u mjestima u kojima su crkve i kapelice posvećene ovom svecu. Napose svečano bilo je u Kominu gdje je procesiju kroz mjesto i koncelebriranu misu predvodio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije koji je podijelio sakrament svete potvrde 10. krizmanika. U župi sv. Ilije brojni vjernici i okolnih župa, hodočastili su u svetište svetog Ante na Dubravicu tijekom cijele noći na uočnicu blagdana a središnju misu predvodio je fra Ante Bilokapić.

U župi sv. Nikole u Novim Selima na uočnicu blagdana, crkva svetog Ante bila je otvorena cijelu noć. Središnju misu predvodio je don Miroslav Rubić koji je u propovijedi, govoreći o veličini sveca, pojasnio da sveti Ante nije svetac koji će nam nekim jeftinim čudima pomoći da se na neki način prošvercamo kroz ovaj život, neće ispunjati naše želje i potrebe, dok će skrb oko izgradnje kraljevstva Božjega preuzeti isključivo na sebe. Nismo upućeni jedni na druge samo ovdje na zemlji već i na nebu, na nebesku Crkvu, jer upravo zbog njihove pomoći, njihovog zagovora častimo svece. Sveti Ante je zasigurno najpopularniji a samim time i najtraženiji svetac…Zasigurno među svim molitvama upućenim svetom Anti ima puno vjere ali isto tako ima i puno trgovine, praznovjerja i magije - upravo mi se nekada čini da zaboravljamo jednu činjenicu a to je da je sveti Ante prvenstveno svetac i upravo zato čudotvorac, čovjek koji je u svome životu shvatio i trudio se živjeti Isusove riječi koje smo čuli u Evanđelju: „ Tažite najprije Božje kraljevstvo a sve ostalo će vam se nadodati“, zaključio je don Miroslav u propovijedi.

Svečano je bilo i u župama gdje su kapelice svetog Ante. U župi Staševica na Pasiki misno slavlje predvodio je fra Mario Jurišić, u župi Ortrić Struge na Gračini - don Domagoj Jelača, župi Vid na Ograđu - don Mile Čalo, te župi Slivno Ravno - Vlaka na Rabi don Mario Mihanović. Na misnim slavljima, kojima je prethodila procesija, posebnost ovoga blagdana je blagoslov djece.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...