Nadbiskup Barišić proslavio sv. Antu u samostanu sv. Frane na Obali

I ove se godine rijeka hodočasnika na blagdan sv. Ante u utorak, 13. lipnja slila u franjevačke samostane i crkve kojima je on nebeski zaštitnik. U samostanu sv. Frane na Obali u Splitu središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji sa župnikom i gvardijanom samostana konventualcem fra Žarkom Relotom te ostalim svećenicima.

„Sv. Ante Lisabonski, Padovanski, s Obale, Poljudski, Prugovski svetac je cijeloga svijeta. Slavimo ga jer je, unatoč ljudskim ograničenostima, iznad svega bio čovjek“, kazao je na početku misnoga slavlja nadbiskup Barišić pozdravivši sve nazočne te čestitavši imendan svima koji ga slave. U svojoj je propovijedi podsjetio na bogatu životnu priču toga sveca svijeta, „dijamanta svetosti“ koji se slavi na svim kontinentima, u svim narodima i kulturama.

„Poteškoće Antina vremena: siromaštvo, bolest, ratovi i sukobi, poteškoće su i našega doba, uz nezaposlenost, ovisnosti, ugroženost života od njegova začeća pa do smrti, potom problemi (ne)prijateljstva, narušenih odnosa, nepravde, osamljenosti i podjela. Vidimo da problemi nisu riješeni nego umnoženi. No to nas ne smije obeshrabriti nego poput Ante moramo znati pokucati na prava vrata i zahvaliti Onome koji nas čuva i nosi na svojim ramenima“, kazao je nadbiskup. „Iako je živio samo 36 godina u svoj dubini spoznao je bit i smisao života te je svim srcem žudio upoznati mudrost Božju. Toj istoj mudrosti upućivao je druge. Znao je da nema spoznaje Boga bez vjere i molitve, a da molitva treba biti praćena ljubavlju i sabranošću“, naglasio je mons. Barišić dodavši da Antine riječi nisu bile prazne: on je svjedočio Evanđelje svojim djelima, životom je svjedočio ono što je propovijedao. Stoga je nadbiskup posebno pozvao roditelje da budu prvi svjedoci vjere svojoj djeci.

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u državi ustvrdivši da je, nažalost, mnogo podjela, svađa, nepovjerenja i napetosti u jednoj stranci pa onda i u samom Saboru. Nedostaje nam, veli nadbiskup, „uvaženosti u različitosti i zajedništva koje je pomirena različitost“.

Na kraju misnoga slavlja, kojemu je nazočio i novoizabrani splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, gvardijan Relota uputio je riječi zahvale nadbiskupu i svima koji su sudjelovali u slavlju i pripremi za proslavu, na poseban način župnom pastoralnom i ekonomskom vijeću, svojim župljanima koji su zdušno bili na usluzi podsjetivši kako sv. Ante nije samo propovijedao nego je i razgovarao s onima kojima je propovijedao te je njihove poteškoće unosio u molitve.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.