Split: Proslava blagdana Gospe Fatimske i 50 godina župe Prečistog Srca Marijina Gospe Fatimske

Splitska župa Prečistog Srca Blažene Djevice Marije Gospe Fatimske, 13. svibnja proslavila je blagdan svoje nebeske zaštitnice i 50 godina od kada je ustanovljena.

Na blagdan Velike Gospe 1966. tadašnji je nadbiskup Frane Franić, osnovao osam novih župa u Splitu, od kojih je jedna obuhvaćala stanovnike u predjelu Škrape. Nadbiskup je u Odluci o otvaranju nove župe, koja je stupila na snagu 13. svibnja 1967., naveo kako je nove župe osnovao s ciljem da pomogne „veoma brojnim kršćanskim vjernicima, koji su se doselili na periferiju Splita, da mognu udovoljavati svojim vjerskim potrebama“. Župnom je crkvom na Škrapama tada postala javna kapela u samostanu časnih sestara Dominikanki, a za njen naslov odabran je naziv Prečisto Srce Marijino, čiji se blagdan slavi 22. kolovoza. U Odluci o otvaranju nove župe određeno je i da se na osobit način u njoj slavi Gospa Fatimska, „koja je svoje Prečisto i Milosrdno Srce Crkvi i svijetu objavila preko siromašnih pastira u Fatimi 1917. godine“. Nadalje, nadbiskup Franić u svojoj je odluci izrazio želju da „nova župa bude središte štovanja Gospe Fatimske za čitavi Split i da se odavle šire poruke Gospine, to jest moljenje ružarija, obraćenje k Bogu od grijeha, mir među ljudima i narodima“, a spomenuo je i da  će s vremenom trebati misliti na gradnju nove župne crkve.

 Odluka o početku poslanja i djelovanja župe stupila je na snagu na blagdan Gospe Fatimske 1967., kada se slavilo 50 godina od ukazanja u Fatimi i kada je papa Pavao VI u tom svetištu služio svečano euharistijsko slavlje. Danas, kada slavimo 100 godina od ukazanja, na blagdan Gospe Fatimske, papa Franjo također je služio svečanu svetu misu u Fatimi i proglasio svetima portugalske pastire Franciscoa i njegovu sestru Jacintu, a Splićani su blagdan svečano proslavili na euharistijskom slavlju koje se održalo na školskom igralištu područne škole, budući da župa još uvijek nema prikladne crkve. U koncelebraciji sa privremenim upraviteljem župe don Antom Žderićem, kanonikom mons. Radojkom Vidovićem i profesorom na splitskom KBF-u  mr. sc. don Jenkom Bulićem, misno slavlje predvodio je don Hrvoje Dragun, koji je prije 11 godina na istom mjestu služio svoju mladu misu.

Govoreći o događanjima u Fatimi don Hrvoje je  istaknuo  kako su i danas aktualne tajne koje je Gospa povjerila djeci. Gospa nas stalno poziva na molitvu i žrtvu za grešnike, na obraćenje srca i duše Bogu, jer izazovi su sve veći, a široki putevi koji vode u propast sve širi.  Gospa nas ne želi plašiti slikama pakla, kazao je don Hrvoje, nego potaknuti da promijenimo svoje živote, da postanemo nositelji Božjeg milosrđa, da unesemo više ljubavi u svoju svakodnevicu i da primjećujemo jedni druge otvorena srca. Molitva krunice na koju Gospa u Fatimi poziva, u mukotrpnoj je hrvatskoj povijesti donijela pobjedu u najtežim razdobljima, poput obrane od Turaka ili nedavnog Domovinskog rata. Ta nam je molitva  potrebna i danas, istaknuo je don Hrvoje, naročito u našim obiteljima, koje trebaju materijalnu i još više duhovnu potporu. Prečisto Srce Marijino kojemu je posvećena župa na Škrapama svoju je snagu ljubavi pokazalo pod križem, kada je Gospa u naručje primila tijelo svog Sina, primivši tada s njime sve nas i zagrlivši tako cijeli svijet u svojoj  boli, kazao je don Hrvoje. Pri tom je posvjedočio osobnim primjerom da već 5o godina Gospa grli župu na Škrapama, jer su mnogi  vjernici poput njega pred Gospinim kipom u župnoj crkvi, koji je dar sv. Ivana Pavla II, zadobili brojne milosti. Istinskog obraćenja na koji Gospa stalno poziva, nema bez molitve, a molitva je samo riječ ako nema žrtve, zaključio je propovijed don Hrvoje Dragun pozivajući župljane i štovatelje Gospe Fatimske na žrtvu i življenje ljubavi Gospina sina - Isusa Krista.

Na kraju misnog slavlja privremeni upravitelj župe don Ante Žderić zahvalio se okupljenim vjernicima i svećenicima na zajedničkom slavljenju obljetnice župe i Gospinog ukazanja u Fatimi, a posebnu hvalu uputio je župnom zboru,  časnim sestrama Dominikankama - s. Pavli i s. Fidelis, župnom vikaru don Toniju Šinkoviću, te don Ivanu Urliću koji je sviranjem orgulja pratio glazbeni program tijekom devetnice koja je prethodila proslavili blagdana. Nakon mise uslijedila je tradicionalna procesija ulicama sa svijećama i Gospinim kipom koja je završila blagoslovom ispred župne crkve.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.
Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. ...