Križni put Sinja i Cetinske krajine

Tradicionalni križni put prema Gospinom gradu u Sinju, na kojem se tisuće kršćanskih vjernika prisjećaju Isusove muke, smrti i uskrsnuća održan je u petak, 7. travnja.

I ove je godine po lijepu proljetnu vremenu ova pobožnost privukla više tisuća vjernika Sinja i okolnih župa. Pobožnost je započela kod Muzeja cetinske krajine s molitvom na usnama, ulicama Grada u jedinstvenu povorku za Isusom, u zajedništvu s njegovom i našom majkom Marijom, prema Gospinu gradu. Sve je proteklo kako Bog zapovijeda, samo se čuo složan korak, skladna pjesma, žalosna otajstva, razmišljanje kod pojedinih postaja, pokornička molitva, klanjanje i zaziv Bogu: Gospodine, usliši nas.

U ovoj Godini očinstva naši očevi su molitveno, čitanjem razmatranja, nošenjem križa i razglasa, predvođeni svojim župnikom fra Pericom Maslaćem, pomogli svim vjernicima - hodočasnicima, sudionicima Križnoga puta, da dublje prožive dar Kristova otkupljenja.

Prije završnoga blagoslova križem i pjesme “O Gospe Sinjska” riječi zahvale svima koji su pridonijeli da ova pobožnost protekne u savršenu redu, potpunu miru i primjernoj sabranosti, uputio je fra Perica te pozvao vjernike da od sebe odagnaju svaki umor i da nošeni ljubavlju prema Isusovom spasonosnom događaju sudjeluju u obredima Velikog tjedna te pristupe sakramentu ispovjedi.

Istog dana prije podne prema Gospinom gradu održan je križni put za mlade u kojemu je sudjelovalo nekoliko stotina srednjoškolaca sa svojim profesorima. Križni je put predvodio fra Antonio Mravak uz sjemeništarce i srednjoškolce koji su predvodili molitve i nosili križ.

Križni put Sinjani uvijek dožive kao jedno malo pokorničko hodočašće na sinjsku Kalvariju - Gospin grad, pri čemu odmore dušu i tijelo i zato je ova pobožnost uvijek tako dobro posjećena.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.