Split: Josipovo svečano proslavljeno kod franjevaca trećoredaca

U prepunoj samostanskoj crkvi sv. Josipa i župe Svete obitelji u Splitu kojom upravljaju franjevci trećoredci, u kojoj se blagdan svetoga Josipa slavi više od sedamdeset godina svečano je večernjom službom Božjom 20. ožujka proslavljen blagdan svetoga Josipa, zaštitnika Katoličke crkve i hrvatskog naroda.  

Pobožnost prema Svetom Josipu u Dalmaciji jako je raširena, te još sredinom veljače brojni vjernici započinju s pripravom za taj blagdan moleći tridesetodnevnicu. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je fra Žarko Relota, gvardijan i župnik samostana sv. Frane na Obali u Splitu u suslavlju s osam subraće svećenika splitskih župa. Euharistijsko je slavlje svojim pjevanjem pod ravnanjem s. Kristijane Ćapete uljepšao mješoviti župni zbor.

U svojoj propovijedi o sv. Josipu, zaručniku BDM i čuvaru Svete obitelji, fra Žarko je ukratko oslikao lik i djelo sv. Josipa, te kazao kako današnjom svetkovinom štujemo svetoga Josipa, jednog od najznačajnijih Božjih suradnika na njivi spasenja ljudskoga roda. Premda ga štujemo i dolazimo k njemu, ne uočavamo njegove vrijednosti, kvalitete, vrline. Uz to, sve ono što nam poručuje kao da ne dolazi do naših ušiju. Ono što nam govori nama, kao da smo gluhi poslušati, a upravo je to smisao dolaska k njemu i  Gospodinu Bogu. Ne zbog toga da bi mu se divili, jer to njemu nije potrebno. Mi dolazimo k njemu isključivo iz razloga da ga pitamo kako je sve to u životu uspio, a ja nisam, kako je postao tako dobar a ja ne, rekao je fra Žarko, te naglasio kako je Josip, unatoč svojoj veličini, uvijek davao dojam skromnoga, jednostavnog, poniznog, uslužnog čovjeka.

“Njemu za postizanje veličine nije trebao nikakav ured za odnose s javnošću. Nije za sebe radio nikakvu propagandu, nije se isticao niti promovirao. Ali, zato Bog u njemu vidi veličinu i koristi se tom Josipovom odlikom te ga izabire za poočima svome Sinu“. Fra Žarko je zatim usporedio odgoj koji je Josip prenosio na Isusa i usporedio to s današnjim stilom odgoja. „Po Isusu se vidi da mu je njegov poočim ulijevao, uz mudrost koja dolazi odozgor, vrednote kojima se Isus prezentirao u javnosti. Već kao dvanaestogodišnji dječak Isus pokazuje znanje i mudrost kojoj su se divili i sami učitelji zakona. Već tada Isus je bio svjestan kojemu narodu pripada, koja su glavna kulturalna i tradicijska obilježja toga naroda i ispunja ih do kraja. Josip je od Boga napravio čovjeka, za razliku od današnjih roditelja koji od svoje djece žele napraviti bogove. Josip je poučio Isusa vlastitim primjerom što znači služiti.

Nakon  misnog slavlja, fra Ivica Martinović, provincijal trećoredaca, zahvalio se svim svećenicima na sudjelovanju u misnom slavlju te posebno don Tomislavu Ćubeliću, dekanu katedralnog dekanata i župniku splitske prvostolnice koji je predvodio trodnevnicu. Na kraju čestitao je i svima imendan koji imaju ime Josip.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.