Trogir: Crkvena zvona i brodske sirene pozdravili i poklonili se Gospi

Za vrijeme devetnice blagdana Gospe od karmela koja se smatra zaštitnicom dijela stare trogirske jezgre Pasike, misno slavlje svakog dana predvodio je drugi svećenik. Na vrh zvonika vijorio se hrvatski barjak, a pola sata misnog slavlja ručno je slavio zvonima jedan od članova obnovljene Bratovštine Gospe od Karmela. Bratovština se brine o crkvi i proslavi samog blagdana u suradnji sa župnikom. Za ovu prigodu lijepo su okitili lovorovim vijencem ulazna vrata crkve i stepenice koje vode na zvonik.




Nad ulaznim vratima ispod lovorova vijenca objesili su nekoliko grozdova crnog kardinala što nagovještava da nam se brzo približava jematva. Bratovština je obnovila takozvani. "škapular" - lančić na kojem je na jednoj strani lik Gospe  od karmela, a na drugoj srce Isusovo. Taj lančić nosili su Pasikari i ostali vjernici koji su vjerovali da ih Gospa od karmela 'škapulaje' (spašava) u posebnim nevoljama.
Budući je crkva mala da primi hodočasnike iz cijelog trogirskog okruženja, glavno misno slavlje odvijalo se u katedrali. Nakon izmoljene krunice u samoj crkvi, na sam blagdan 16. srpnja krenula je procesija s urešenim kipom Gospe od karmela od matične crkve prema katedrali. Oko vrata Gospa je okićena zlatnim lančićima, viticama, narukvicama onih kojima je Gospa uslišala prošnje i zavjete do onih koji vjeruju da će se to i njima dogoditi. Kip su nosili članovi Bratovštine uz svog poglavara Vinka Tomaša ispred kojeg su nošeni barjaci crkava trogirskih župa i križ. Procesiju i misno slavlje predvodio je mons. dr. Ante Mateljan, uz koncelebraciju mons. dr. Marinka Vidovića, don Branimira Marinovića, don Dražena Balića, don Vinka Beusa, bogoslova, ali bez trogirskog dekana i župnika don Pavla Piplice koji je završio u KBC Firule u Splitu zbog srčanih problema - u ovom momentu zamjenjivao ga je mons. dr. Marinko  Vidović koji mu svake nedjelje dolazi kao pripomoć, uz pratnju župnog zbora i hodočašće vjernog puka.
U propovijedi don Ante Mateljan osvrnuo se na  ruho Božje milosti čijoj se veličini i izgledu treba povjeriti. - Rijetko susrećemo pojavu da se neki Gospin lik za marijanske fešte oblači. Međutim ova današnja odjeća i ukrasi su na kipu za posebne prigode, kao što je i ovaj blagdan. Ona je obučena u ruho koje bi trebalo predstavljati ljepotu. Čovjek je jedino među stvorenjima koje se oblači. Kad je Bog stvorio čovjeka, tada mu nije trebala odjeća i spoznao je da je gol i da mu treba odjeća. Bog čovjeka izbavlja iz tog stanja golotinje, ne samo tjelesne, nego i duhovnog ništavila. Sve što zovemo Božji hod s čovjekom kroz povijest, povijest spasenja, to je zapravo Božje nastojanje da se čovjeka obuče u ruho prijateljstva sa sobom, ruho milosti, ruho dobrote i ljubavi. Mi kršćani vjerujemo da je Bog čovjeku dao mjeru, uzorak, kroj za skrojiti odjeću svoje duše. On je živ i nije samo iscrtan na papiru. Taj uzorak je osoba Isusa Krista koji nam je model. Isus nam je dao Duha Svetoga  te mogućnost da i mi sudjelujemo u tom krojenju nutarnjega čovjeka. Surađujući s Njegovom milošću neprestano se oblačimo u ruho Božje ljubavi - naglasio je don Ante. Potom je naveo i tri razloga zbog kojih je upravo na blagdan Gospe karmelske govorio o ruhu Božje milosti. Prvi - Marija je ona osoba među ljudima koja se obukla u ruho Božje milosti. Mi živimo danas u društvu koje sve više razgoličuje, to nije pitanje materijalnosti da bi nešto uštedjelo, nego duhovnost. Drugi - činjenica da je Isus ostavio Mariju za našu majku. Treći - Marijino posredništvo i zagovor kod svog sina Isusa Krista. Međutim, većini naših sugrađana Bog ne treba pa je zato nedavno kod nas izglasan najliberalniji zakon o začeću djeteta. Pitanje je u kakvom svijetu mi to živimo?! Ovaj svijet se oblači u odjeću koja nije u skladu sa Božjim zakonima. Stoga treba stati ovdje pred Gospu i reći: - Izbavi nas u ovim našim nevoljama i našim pogibeljima, ti budi ona koja će nas uzeti za ruku. Ti budi ona koja će sa nas skinuti prljavu odjeću i obući nas u zajedništvo s Gospodinom, tvojim sinom i našim spasiteljem, zaključio je don Ante Mateljan.
Po završetku misnog slavlja procesija sa Gospinim kipom uputila se preko rive u matičnu crkvu. Na povratku procesiju je uveličala NG Trogir, kojoj je pripomogla zvonjava  zvona svih trogirskih crkvi u staroj gradskoj jezgri, kao i jaki zvuk brodskih sirena brodova koji su se nalazili u trogirskoj luci. Na taj način grad je živio u posebnom ozračju petnaestak minuta, koliko je već trebalo da procesija prođe od katedrale do matične crkve.  Moglo se primijetiti  na licima prolaznika i stranih turista posebno oduševljenje. Na ovaj način kapetani brodova su se poklonili i pozdravili Gospu - svoju Majku koja im je pomogla dosta puta u neverama i olujama. Crkvena zvona pokazala su solidarnost da vjerujemo i častimo istu Majku koju nam je Isus ostavio. U crkvi Gospe od karmela don Ante je zamolio Gospu da nas zagovara i posreduje kod svoga Sina za svaku našu prošnju koju imamo u svojim mislima te nazočnima udijelio završni blagoslov. Bratovština Gospe od karmela upriličila je 'gratis' pučku veselicu na trgu ispred crkve.
Nakon nedavne restauracije crkva Gospe od karmela je u vrlo dobrom stanju, u stilu domaćeg baroka sa zvonikom. Sagrađena je godine 1618. za biskupa Antuna Gvida. Na ulaznim vratima je kameni reljef Kalvarije i Blagovijesti iz 14. st. Na velikom oltaru je slika Majke Božje karmelske, djelo Konstantina Zane, iz godine 1658. U crkvi se nalazi kasnorenesansni drveni oltar Male Gospe i jedan križ na drvu sa kraja 15. stoljeća.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...