Nadbiskup predvodio misu Večere Gospodnje

"Na Veliki četvrtak dogodila se najveća gesta ljubavi u ljudskoj povijesti, najvažniji povijesni događaj za naše odnose, za život i budućnost ovoga svijeta. Isus je oprao apostolima noge, ali je sebe ostavio trajno prisutnim u sakramentu euharistije i ustanovio je sveti red svećeništva", kazao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodeći spomen Posljednje večere na Veliki četvrtak, 5. travnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo više svećenika među kojima rektor CBS-a u Splitu mr. Boris Vidović i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić.


Nadbiskup je u propovijedi govorio o otajstvu Euharistije i zapovijedi ljubavi koju nam je Krist dao. Euharistija je prisutna u dvije dimenzije: sakramentalnoj i u gesti služenja bližnjima. Gestu pranje nogu Evanđelje prikazuje kao znak Kristova služenja koje će biti u punini ostvareno u prihvaćanju križa i silasku u smrt, naglasio je nadbiskup upozorivši da je tu gestu teško bilo razumjeti apostolima, a i nama danas. "Isus pere učenicima noge nije samo jedna ograničena gesta koju treba ponavljati. To je njegov stav, koji treba nasljedovati. Isus se sagiba pred čovjekom. I mi se danas sagibamo pred čovjekom, onim koji je veći od nas, a Isus se ne sagiba pred većim od sebe nego se ovdje Bog sagiba pred čovjekom i pere mu noge. To je božanska ljubav na kojoj se trebamo nadahnjivati i koju trebamo nasljedovati", naglasio je nadbiskup. U nastavku je govorio o današnjem mentalitetu i različitim oblicima ljubavi: interesnoj, trgovačkoj, egoističnoj ljubavi koje se zaustavljaju na "meni" i "ja" dok je Božja ljubav drukčija: ona ljubi drugoga radi njega samoga, ona ljubi čak i neprijatelja. "Prava ljubav je ova božanska ljubav, sebedarna i požrtvovna ljubav. Manjak te ljubavi ne može nadomjestiti ni dobar standard ni trgovina. Ljubav je ono što ostaje, stvara i oživljuje. Jedino ljubav ima budućnost. Ljubav je učinila da Posljednja večera postane 'prva večera', odnosno temeljna večera od koje i s kojom rastemo. Imaju običaji, navike, tradicije, ali ima i život koji traži razumijevanje gesti, traži da budemo svjedoci ove i ovakve ljubavi", naglasio je mons. Barišić podsjetivši da Kristov učenik znači ne samo "učiti" nego i "učiniti" naučeno jer reče: "Ovo činite meni na spomen". U duhu digitalnoga doba koje ima svoje zakonitosti i svoj jezik nadbiskup je kazao da postoje brojni file-ovi u našem životu od kojih neke namjerno a neke slučajno zaboravimo i izbrišemo kako bi se napravilo mjesta za nove. Međutim, koliko god je dobro neke file-ove izbrisati i zaboraviti, drugi se ne smiju izbrisati niti izgubiti jer ako njih izgubimo gubimo sebe. A u takve file-ove za kršćanina spada otajstvo Velikoga četvrtka, otajstvo Isusove muke, smrti i uskrsnuća.
Potom je nadbiskup oprao noge apostolima, koje su ove godine predstavljali vjernici različitih poziva i poslanja, a katedralni je zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića pjevao: "Gospodine! Zar ti meni da pereš noge?". Veliki je tjedan u Splitu prepun duhovnoga bogatstva i liturgijskih slavlja. Na Veliku je srijedu navečer u katedrali počela molitva Časoslova "Barabana" koju pjevaju kanonici Metropolitanskog kaptola i bogoslovi zajedno s nadbiskupom. "Baraban" se moli na Veliku srijedu uvečer i Veliki petak kroz jutro, a završava na Veliku subotu ujutro.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.