Svetkovina Bogojavljenja u Katedrali u Splitu

Na svetkovinu Bogojavljenja u splitskoj je katedrali nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predsjedao svečanim euharistijskim slavljem, u zajedništvu sa župnikom don Tomislavom Ćubelićem i s nekoliko ostalih svećenika.


 



Drevni je običaj Crkve da na svetkovinu Bogojavljenja, odmah poslije navještaja evanđelja, proglasi svetkovanje Vazma i tijek liturgijske godine. Tako je svečanim napjevom proglašeno vrijeme svetkovanja Uskrsnuća Gospodinova i ostalih velikih gospodnjih blagdana.
U prigodnoj homiliji nadbiskup je izrekao nekoliko bitnih činjenica kojih se spominjemo uz svetkovinu Bogojavljenja. "Oni su bili magi (magoi), ne u smislu vračara ili proricatelja budućnosti, nego ljudi koji su promatrali svijet i stvarnost oko sebe na sebi svojstven način. Bili su intelektualci svoga vremena, koji su živjeli za svoje ideale. I baš su se oni, mudraci, skupili sa svih strana svijeta i odlučili su se na nešto veliko: ostaviti trenutno svoja intelektualna dostignuća i vlastite moći uma, i pošli su pokloniti se Djetetu u jaslama. Velika je to gesta, koja nam mnogo govori", istaknuo je nadbiskup.
Da je svetkovina Bogojavljenja po mnogočemu posebna, nastavio je nadbiskup riječima kako "je bitno poput ovih mudraca uočiti da čovjek ne zna. Ne samo da ne zna sve, nego je na neki način potpuno slab i krhak. U toj spoznaji krije se poniznost duha i uma. Intelektualna poniznost je itekako potrebna u našemu današnjemu svijetu u kojemu se čini da gospodarimo sa svime. No, potrebno je u svome životu prepustiti se Božjoj volji u kojoj nalazimo svoj smiraj. U tom se činu tada dolazimo i mi sami pokloniti Gospodinu, baš kao i mudraci s Istoka."
"Danas, kada se Bog objavio narodima, kako nam liturgija govori, svjesni smo da postoje oni koji ne žele primiti Krista, ne žele ga upoznati. S tom se činjenicom čovjekom donekle i može pomiriti. No, daleko je teže kada mislimo da nam Gospodin može biti blizak, iako nismo krenuli njegovim putem, nego smatramo da sve ono što činimo, ima donekle veze s njim, čak štoviše, da se takav način našega djelovanja usklađuje s Njim, poručio je nadbiskup.
U svome zaključku je kazao da "trebamo skupiti snage i odvažnosti ne biti oni koji kao da sve znaju. Potrebno je imati hrabrosti i poniziti se pred Gospodinom. To su učinili i mudraci onoga doba, nama za primjer, ali i za poziv i obvezu."
Pri završetku slavlja, nadbiskup je uputio čestitku svima koji slave Božić  po julijanskome kalendaru.
Za vrijeme euharistijskoga slavlja pjevanje je predvodio Mješoviti prvostolni zbor, pod ravnanjem mo. Šime Marovića, uz orguljsku pratnju s. mo. Mirte Škopljanac Mačine.


Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...
Prvi dan dvodnevne duhovne obnove u četvrtak, 15. veljače 2024. u crkvi sv. Ilije u Metkoviću predvodio je fra Mario ...
Župa Dobranje u Bijelom Viru proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu Lurdsku u nedjelju 11. veljače.
U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske proslavljeni su „Stepinčevi dani“ od 8. do 11. veljače 2024. godine.