Održan nacionalni kongres OFS-a i Frame

U Samoboru, u Kući susreta Tabor, 24. i 25. rujna 2022. održan je Nacionalni kongres Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame).

Kongres je okupio predstavnike područnih vijeća i mjesnih bratstava iz cijele Hrvatske. Kroz dva dana više od 400 subraće i sestara raspravljali su o tome kako produbiti i živjeti franjevački identitet u svojoj zajednici, ali i na razini cijele Hrvatske. Razmatrane su teme od posebne važnosti za život Nacionalnog bratstva OFS-a i donijete, u vezi s tim temama, prikladne smjernice za život i djelovanje članova i mjesnih bratstava OFS-a.

Kongres je otvorila nacionalna ministra Franjevačkog svjetovnog reda Anđa Slunjski, a uvodne pozdrave uputila je i nacionalna predsjednica Frame Ana Matić. Uvodne pozdrave uputili su i predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata OFS-a fra Zvonimir Brusač te fra Ivica Janjić, predsjednik Konferencije nacionalnih asistenata koji je potaknuo na susret u radosti i zajedništvu.

Prvog dana, u subotu, 24. rujna, uvodno predavanje o življenju franjevačkog identiteta održala je Ana Mlinarić iz mjesnog bratstva OFS-a Đakovo te je, naglašavajući važnost očuvanja identiteta, potaknula prisutne da se vrate na početke svoga hoda te preispitaju poznaju li Katekizam Katoličke Crkve. „Možemo li znati da polog svoje vjere možemo živjeti u OFS-u kao mala hodajuća svjetla u našim mikrosvjetovima gdje smo poslani?“ – upitala je.

Mlinarić je postavila pitanje koliko je moguće da Franjevački svjetovni red postane misionarski polet u današnjem svijetu, ali je i podsjetila na važnost pokore kao temeljnog obilježja franjevačkog identiteta. Svjesni smo da, osim one sakramentalne, postoje različiti oblici pokore. Jako je važno da se organiziramo i damo primjer drugima te se češće okupljamo na pokorničkim slavljima.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 U drugom dijelu rada predavanje je održala Ana Fruk iz mjesnog bratstva Zagreb - Kaptol koja je naglasila važnost služenja, koje je temelj franjevačke duhovnosti, te podsjetila kako je brojne izazove imao i sv. Franjo. Istaknuvši da nitko nije pozvan zbog svoje sposobnosti, naglasila je da se Bog želi proslaviti kroz život svakoga čovjeka. Susret je nastavljen radom u grupama i izradom smjernica Kongresa.

Drugog dana, u nedjelju, 25. rujna, nagovor je održao fra Ante Vučković, OFM (Katolički bogoslovni fakuletet Sveučilišta u Splitu) koji je podsjetio na osnovna obilježja franjevačkog identiteta. Na primjeru sv. Franje ukazao je na važnost odnosa prema Svetome te neprestano propitivanje o tome kako čuti i prepoznati Božji glas. Naglasio je i snagu bratstva koje, kako je rekao, ima inteligenciju koja nadilazi pojedinačnu inteligenciju. Pozvao je sve na čuvanje Pravila naglašavajući kako osim Evanđelja nema druge hrane kojom se možemo nahraniti u pustinji svijeta u kojoj živimo. Fra Ante je naglasio kako je jedno od osnovnih obilježja članova franjevačke obitelji – opažati tuđu glad.

Istoga dana predstavljene su i usvojene smjernice III. nacionalnog kongresa OFS-a i Frame:                                                                                                                                              

  1. Evanđelje

Neka se u bratstvima pripravljaju susreti molitvenog čitanja Svetoga pisma (Lectio Divina), posebno tekstova evanđelja.

Neka se članovi bratstva pouče u tom načinu razmatranja Svetoga pisma.

  1. Pokora

Neka se više vrednuje petak kao crkveni dan koji nas podsjeća i poziva na obraćenje, pokornička djela, posebno post, nemrs i djela milosrđa.

Preporuča se da se u bratstvu priprave pokornička bogoslužja s osobnom ispovijedi barem u korizmi i došašću, po mogućnosti i prije Duhova i prije svetkovine Svih svetih.

Neka se održavaju zajedničke molitve OFS-a i Frame.

Neka OFS na područnoj razini češće organizira duhovne obnove.

  1. Crkvenost

Neka se u ovo naše vrijeme, obilježeno relativizmom, posveti pozornost riječima Pravila OFS-a da „nadahnuti od svetog Franje i s njime pozvani obnavljati Crkvu (…) nastoje živjeti u punom zajedništvu s papom, biskupima i svećenicima“ (Pravilo OFS-a, br. 6), ljubeći Crkvu i prihvaćajući njezin nauk (usp. GK OFS-a čl. 40,2).

  1. Bratstvo

Neka se, prema mogućnostima, održavaju češći susreti bratstva OFS-a.

Neka se u duhu bratske povezanosti nastavi suradnja bratstava OFS-a i Frame.

  1. Milosrđe

Neka bratstva posvete više pozornosti duhovnim djelima milosrđa (neuka poučiti, dvoumna savjetovati, grešnika opomenuti, za žive i mrtve Boga moliti, nepravdu strpljivo podnositi, uvredu oprostiti, žalosna i nevoljna utješiti), ponajprije u samom bratstvu, zapažajući također posebno današnje potrebe ljudi u okolnostima suvremenog društva.

  1. Svjedočenje

Članovi OFS-a i Frame pozvani su u okolnostima svakodnevnog života svjedočiti radost evanđelja.

Neka u susretu s ljudima, u uvjetima današnje sve veće sekularizacije, relativiziranja istina naše vjere i moralnih vrednota zastupaju katoličke stavove i nauk Crkve.

- - - - -

Euharistijsko slavlje drugog dana III. Nacionalnog kongresa Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) i Franjevačke mladeži (Frame) predslavio je krčki biskup Ivica Petanjak, OFM Cap.

“Želja nam je da ovaj Nacionalni kongres doživimo kao milost i dar u ovim nemirnim vremenima, priliku da se međusobno upoznamo i budemo blizu jedni drugima dok još imamo vremena, da iznova otkrijemo uzvišeni franjevački poziv te produbimo i (o)živimo istinsko bratstvo, osnovnu stanicu Reda i vidljivi znak Crkve, zajednice ljubavi (Pravilo OFS-a, 22). Uvjereni smo da će Kongres biti nov poticaj za odvažnije i dosljednije življenje i svjedočenje evanđelja u našem svijetu i vremenu”, poručili su organizatori u najavi Kongresa.