Marijanskim koncertom završila 37. smotra folklora „Na Neretvu misečina pala“u Metkoviću

Marijanskim koncertom pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije proroka u Metkoviću u nedjelju 22. svibnja, nakon večernje mise koju je predslavio župni vikar Župe domaćina fra Dario Sinković,  završila je 37. smotra folklora jadranske Hrvatske „Na Neretvu misečina pala“.

„Majko, večeras te neću za ništa moliti. Samo ću ti se sa zahvalnošću pokloniti. Zahvaljujem ti ljubljena Majko na svakom danu, što suncem, što kišom darovanu, i u žalosti i radosti, s Tobom postojanu. Hvala ti Majko na zdravlju, ljubavi i obilju, hvala za obitelj i bližnje moje, hvala za more, vode i polja. Večeras te neću za ništa moliti, samo ću ti se sa zahvalnošću pokloniti. Amen!“ – riječi su molitve  zahvalnosti voditeljice programa Romane Gabrić Majci Božjoj  prije početka koncerta.

Na koncertu su nastupili župni zborovi sv. Ilije i sv.  Nikole biskupa pod vodstvom s. Mile Deak i s. Marijane Cvitanović, pučki pjevači Župe Srca Isusova i Marijina Vidonje – Mliništa; pučki pjevači Župe Presvetog Trojstva Rogotin; KUD “Ploče“ ženska pjevačka skupina „Neretvanke“; KUD „Korana“ Slunj i mješovita  pjevačka skupina „Lovor“; KUD „Kupljenovo“ uz orguljaša Maria Kambić, ženska pjevačka skupina KUD- a „Marko Markota“ Rogotin, i pučke pjevačice  Župe sv. Ante iz Komina i ženska pjevačka skupina  i mandolinski orkestar KUD-a „Metković. Na kraju koncerta, kao i do sada,  svi izvođači, izveli su pjesmu „Zdravo Djevo“. Po završetku  koncerta, svima je zahvalio umjetnički voditelj Vidosav Bagur.

Ovogodišnja Smotra posvećena je 600. obljetnici grada Metkovića. Organizator manifestacije obilježava 45 godina svoga rada, te 72 godine djelovanja metkovskoga folklora. Nakon pandemije koronavirusa, ponovno je Smotra folklora u svom poznatom terminu trećeg vikenda svibnja mjeseca.  Program ovogodišnje Smotre uveličali su amateri iz 11 županija, te gosti iz BiH.

Organizacijski tajnik 37. smotre folkora je Zdravko Obradović a organizatori KUD Metković i GKS Metković. Organizaciju su pomogli  Ministarstvo kulture i medija RH, Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Metković.