Upriličen četvrti Hod za život u Splitu

U organizaciji Udruge „Dalmacija za život“ ove godine u subotu 21. svibnja održan je u Splitu četvrti Hod za život pod geslom „Život je zakon“. Manifestacija je počela u 10 sati okupljanjem na Rivi.

Tomislav Slavić iz organizacije „Hoda za život“ naglasio je da svi sudionici žele poručiti da je svaki život važan od začeća do prirodne smrti i mladih, i starih, ali i onih nemoćnih. Hodamo za sve koji ne mogu hodati ili nisu dobili priliku hodati. Član inicijative „Hoda za život“ i Udruge „Dalmacija za život“ Miro Vuković je istaknuo da daju potporu liječnicima i zdravstvenom osoblju koji poštuju dragocjenost ljudskog života, a Iva Pavić podsjetila kako je život temeljno ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava. "Mi smo danas tu za one koji ne mogu govoriti, da budemo njihov glas. Život je lijep i dragocjen", poručila je Pavić.

Kolona od više od tisuću ljudi, djece, mladih, obitelji, očeva i majki, redovnica, redovnika i svećenika kretala se s pjesmom na usnama preko Zapadne obale do Zvončaca. Nosili su se transparenti na kojima je ​među ostalim ​pisalo:​ "Spasite nerođene", "Odaberi život", "Pravi muškarac štiti život", "DA za život", "Biraj ljubav, biraj život", "Hej ti, budi moj glas", "Štiti život u sebi", te "Svatko ima pravo na rođendan".​ Zbog prolaska povorke neke su ceste u užem dijelu grada bile zatvorene za promet, a izmijenjene su i gradske autobusne linije.

Na Zvončacu je organiziran interaktivni i zabavni sadržaj koji je omogućio okupljenim pojedincima i obiteljima da se opuste i uživaju u zajedničkom druženju. Miro Vuković posvjedočio je kako su prije 25 godina njegovoj majci dok je bila s njim trudna liječnici davali sumorne prognoze da će dijete brzo umrijeti, da neće biti sposobno ni za kakav smislen život. Te je u tom svjetlu zahvalio majci: „Hvala ti mama što sam imao priliku roditi se i odrastati proteklih 25 godina. Hvala ti na prilici što ću i sam moći graditi obitelj, što mogu završiti fakultet. Još samo dva mjeseca, mama, i drugi će me liječnikom zvati. Znaj mama da svi životi koje spasim zasluga su tvoje ljubavi i hrabrosti. Hvala ti što mi svojim primjerom pokazuješ na vojsku drugih majki koje strpljivo i u tišini nose nove živote, cijene ga.“

U svom govoru obratio se i malenom Grgi: „Moj i tvoj život obilježeni su sličnom pričom. Ja sam svojoj majci donio bol, ali i radost. Ti si postao najželjenije dijete i svi se bore za tvoj život. Cijela Hrvatska eksplodirala bi od radosti kada bi nam se ti pridružio. Ti i ja, Grga, mi smo dar. Nije bitno je li omotan omotom zdravlja ili bolesti, život će uvijek biti dar. Šapni svojoj mami da želiš živjeti, kako si spreman na borbu, kako si hrabar i odlučan. Jer i ti imaš pravo roditi se, osvojiti svoje roditelje širokim osmijehom, ići u školu, družiti se s prijateljima. Tko zna kakva su velika djela utkana u tvoj put. Čekamo te, Grga, do posljednjeg trenutka. Tebi Mirela ne želim ništa govoriti. Tvoju bol kao muškarac mogu samo nazirati. Želim da tvoja priča bude samo primjer nade za tebe. Želim da u mojoj životnoj borbi pronađeš hrabrost za svoju i Grginu.“

Nakon prigodnih poruka, završio je Hod za život u Splitu. Okupljeni, među kojima je dosta djece, nastavili su se družiti uz pjesmu. Hod za život - miroljubivi hod građana u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji, održan je danas i u Imotskom.