U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu Splitsko-makarske nadbiskupije obilježen Međunarodni dan obitelji

U prostorijama Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije u ponedjeljak 16. svibnja obilježen je Međunarodni dan obitelji. Predavanje o temi „S koljena na koljeno“ održala je Maja Jakšić, psihoterapeutkinja i specijalistica pastorala kriznih situacija nakon kojeg je mlada djevojka iz Petrinje, Maja Latinčić, svjedočila o snazi i ljubavi njezine obitelji.

Maja Jakšić održala je predavanje “S koljena na koljeno” u kojem je govorila o tome kako je naša obitelj porijekla utjecala i još uvijek utječe na naš život i ponašanja. Od najranijeg djetinjstva promatramo naše roditelje kako se ponašaju; usvajamo navike, poglede na svijet, obrasce ophođenja prema sebi i drugima, načine promišljanja, sustave vjerovanja, načine rješavanja konflikata, frustracija i problema - bili mi toga svjesni ili ne. Svi ti obrasci se prenose s koljena na koljeno. Nažalost, i nefunkcionalni obrasci se uče i prenose s generacije na generaciju.  Obrasce ponašanja koje smo naučili kao djeca – navike, uvjerenja, način reagiranja – koristimo i u odrasloj dobi iako nam možda više nisu potrebni ili nam štete.

U predavanju se promišljalo o sljedećim pitanjima: Kako se emocionalno nasljeđe prenosi na djecu? Što je emocionalni otisak? Zašto ponavljamo destruktivne obrasce odnosa? Kako iskočiti iz sustava i promijeniti nedjelotvorne obrasce?

Istaknula je kako osoba često ponavlja u svom bračnom životu, roditeljstvu i drugim značajnim odnosima emocionalne obrasce naučene u svojoj obitelji porijekla i jer ne zna drukčije prenosi ih dalje svojoj djeci. Stoga je važno osvijestiti ih i obratiti pozornost kako se ti obrasci ponavljaju dalje u životu, te razvijati nove, učinkovitije misaone obrasce i ponašanja koji nas podržavaju u održavanju zdravog osjećaja vlastite vrijednosti i identiteta.

U kratkoj radionici „Tamo gdje su moji korijeni“ predavačica je preko pitanja za samoprocjenu pokazala kako možemo provesti „emocionalnu reviziju” na sebi kako bismo prevladali snagu složenih osjećaja koje nanosi (disfunkcionalna) obitelj. Kad prekinemo krug, činimo dobro svojoj djeci i budućim generacijama jer ih oslobađamo tereta prošlosti i prekidamo lanac boli.

Zdravi obiteljski odnosi nisu stvar slučaja nego djelotvornih i zrelih izbora razmišljanja i ponašanja. Promjena nije jednostavna, ali je uvijek moguća. Ne mora nas definirati naša prošlost, ni okolnosti u kojima živimo kao ni ponašanja drugih prema nama ako svoj identitet tražimo u Kristu i sami odlučimo biti namjerni dio rješenja za svoju obitelj – promjena za kojom toliko čeznemo.

Maja Latinčić je dvadeset i jednogodišnja djevojka iz Petrinje, a putem video poziva svjedočila je o svojoj obitelji. „Želim govoriti o snazi koju svakodnevno crpim iz svoje obitelji koja se bori s velikim izazovom, a to je imati mene kao osobu s invaliditetom za svoga člana obitelji. Biti osoba s invaliditetom koja je 24 sata prikovana za invalidska kolica, te potpuno ovisna o pomoći drugih ljudi sa sobom donosi niz različitih izazova koje ne bi mogla preći bez pomoći moje obitelji pogotovo bez moje majke“, kazala je Latinčić.

U nastavku je posvjedočila da govori o svojoj obitelji kako bi dokazala drugima da je uz ljubav i Božju pomoć sve moguće. „Premda je moja majka morala podnijeti veliku žrtvu i ostaviti stalan i stabilan posao radi mene. Vjera joj pomaže da prihvati svoje poslanje na ovom svijetu. Svjesna sam da sam na neki način velika obaveza svim članovima svoje obitelji radi moje dijagnoze, ali ovim predavanjem htjela sam Vam reći da život s cerebralnom paralizom nije uvijek gorak. Samo ga se treba naučiti živjeti kao kada malo dijete uči voziti bicikl. U početku bude padova, ali onda se čovjek na sve nauči i živjeti mu postane puno lakši. Svjetlost na kraju tunela meni je moja vjera, iako bih voljela dublje se posvetiti molitvi i više razgovarati s Bogom. Cerebralna paraliza mi svakodnevno služi kao podsjetnik da sve svoje uspjehe makar i one najmanje slavim kao pobjede i da svoje poraze gledam kao nešto iz čega ću izvući važnu životnu lekciju. Onda kada se pada treba ostati jak i biti čvrsto na nogama zbog svoje obitelji i drugih osoba koje te okružuju!“

Maja Latinčić je u invalidskim kolicima od rođenja zbog cerebralne paralize. Govori engleski, njemački i španjolski jezik. Izuzetno je nadarena, bavi se pisanjem, a trenutno dovršava svoj prvi roman. Ima veliku želju studirati španjolski jezik.