Otvoren Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu

Svečano je otvoren Centar za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu. Proslava se održala, 22. travnja, u prostorima na Peristilu, a tom prigodom je predstavljena knjiga „Turski izvori u Srednjoj Dalmaciji - Poljica 1“ u izdanju Centra Don Frane Bulić i Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije, koju je priredio prof. dr. sc. Michael Ursinus. Povodom uspješne suradnje i zasluga zbog otvaranja Centra rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić je prof. Ursinusu uručio Zahvalnicu Sveučilišta u Splitu.

Na inicijativu profesora Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Marka Trogrlića, prof. dr. sc. Josipa Vrandečića i doc. dr. sc. Marka Rimca s Filozofskog fakulteta u Splitu te izv. prof. dr. sc. Josipa Dukića s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu, Senat Sveučilišta u Splitu na svojoj 50. sjednici održanoj 14. srpnja prošle godine je usvojio Elaborat i donio odluku o osnivanju Centra za hrvatske, mletačke i osmanske studije Sveučilišta u Splitu.

Svoju sreću nije krio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, kazavši kako ovim Centrom preko Splita povezujemo Veneciju i Istanbul, posebno uzevši u obzir da se u našim samostanskim arhivima krije jako velik broj spisa na turskom jeziku. Naglasio je i važnost zajedništva, koja se upravo ogleda u međusobnoj suradnji Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Osvrnuo se na činjenicu kako je Centar iznimno važan za Split i Sveučilište, u području humanističkih studija i s njima povezanih disciplina, jer splitsko sveučilište ne podupire ne samo STEM područje, nego daje snažnu podršku i društvenom i humanističkom. Izrazio je vjeru da će Sveučilište u Splitu, koje je opet postiglo zapažene rezultate na svjetskim znanstvenim ljestvicama, s ovakvom raznolikošću postići još bolji uspjeh. Rektor je posebno zahvalio na suradnji prof. dr. sc. Michaelu Ursinusu, koji je jedan od najpoznatijih povjesničara osmanologa, profesor emeritus i dugogodišnji predavač i profesor islamistike i osmanistike na sveučilištima u Birminghamu, Freiburgu i Heidelbergu.

Iznimno zadovoljstvo otvaranjem ovog Centra iskazao je prof. Vrandečić, zamjenik voditelja Centra prof. dr. sc. Marka Trogrlića. „Ovo je simboličan čin jer pri kraju 16. stoljeća židovski trgovac Daniel Rodriguez (Rodrigo) u Splitu je otvorio glasovitu trgovačku skelu (Splitska skela) koja je po mletačkim izvorima postala zlatni prsten suradnje između istoka i zapada. Mi nakon tolikih stoljeća opet simbolički uspostavljamo tu suradnju, donosimo je u Split. Značenje Centra nadilazi važnost Splita i nacionalnih okvira, jer će tu dolaziti znanstvenici i studenti iz čitavog svijeta. Vjerujem da će Centar svojim plodnim radom opravdati tu odgovornost“, zaključio je prof. Vrandečić.

Prof. Dukić je istaknuo kako je upravo prije tri godine na KBF-u utemeljen Centar za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja Don Frane Bulić te je današnji dan nastavak rada znanstvenog proučavanja naše bogate lokalne povijesti i njenog predstavljanja našoj, ali i međunarodnoj javnosti.

Želje da će iz Centra proizaći niz projekata, koji će otkriti našu baštinu, te da će iznjedriti niz uspješnih suradnji, kako znanstvenika, tako i studenata, izrazili su prof. dr. sc. Mladen Parlov, dekan KBF-a i izv. prof. dr. sc. Antonela Marić, prodekanica Filozofskog fakulteta. „Prije tri godine smo na našem fakultetu utemeljili Centar Don Frane Bulić i već smo u suradnji s novoosnovanim centrom objavili prvi svezak ‘Turski izvori u Srednjoj Dalmaciji - Polica 1’. Vjerujem da je to prvi korak u nizu projekata koji će otkriti našu baštinu koja je bila stoljećima pod venecijanskom i osmanskom vlašću. Riječ je o uzbudljivom dijelu naše povijesti, ali je temelj naše opće i duhovne baštine. Ovo je veliki dan koji će vjerujem biti upisan zlatnim slovima u povijesti Splita i Sveučilišta u Splitu“, istaknuo je dekan Parlov dodavši kako su ponosni što su i sami dali temelje ovom projektu te vjeruje kako će studenti imati veliku korist i interes. Temeljna je svrha Centra istraživanje, proučavanje i objava povijesnih vrela iz razdoblja mletačke i osmanske vladavine važnih za Južnu Hrvatsku. Centar će se posvetiti proučavanju i drugih vrela iz Južne Hrvatske, Bosne i Hercegovine ali i inozemstva te objavi knjiga i filmova povijesne tematike. Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, istaknuo je kako je ovo veliki dan za Splitsko-dalmatinsku županiju i Sveučilište u Splitu.

Uz prof. Ursinusa i prof. Vrandečića knjigu „Turski izvori u Srednjoj Dalmaciji - Poljica 1“ predstavila je i prof. dr. sc. Vera Constantini iz Venecije, a programu otvaranja nazočio je i mons. dr. sc. Dražen Kutleša, veliki kancelar KBF-a u Splitu i splitsko-makarski nadbiskup koadjutor.