Na Nedjelju Božje riječi u splitskoj prvostolnici sv. Dujma održano misno slavlje za jedinstvo kršćana

Na Nedjelju Božje riječi, 23. siječnja, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma održano je euharistijsko slavlje za jedinstvo kršćana. Misu je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili katedralni župnik don Ante Mateljan, don Đuliano Trdić, don Mario Popović, don Šime Marović i don Mato Brečić. Pjevao je katedralni zbor uz orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića. Dodajmo kako se Molitvena osmina za jedinstvo kršćana održava od 18. do 25. siječnja, a ovogodišnje geslo je „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“ (Mt 2, 1–12).

Govoreći u prigodnoj homiliji o čitanju iz Knjige Nehemijine (Neh 8, 2-4a.5-6.8-10), mons. Barišić je kazao kako Izraelci nakon babilonskog sužanjstva svjetlo za vlastite živote pronalaze u Božjoj riječi. „Svećenik Ezra okuplja čitav narod i hrani ga Božjom riječju. Izraelcima je po povratku iz sužanjstva sve porušeno, no oni plan za svoju budućnost pronalaze u Božjoj riječi. Osim što im je hrana za budućnost, Božja riječ je i temelj njihova zajedništva jer okuplja na jedno mjesto različite generacije jednog naroda“, poručio je.

Osvrćući se na evanđeoski tekst (Lk 1, 1-4; 4, 14-21), Nadbiskup je kazao kako su svi kršćani pozvani biti Teofil – Bogoljub, poručivši i da se snaga za ljubav prema Bogu crpi iz Božje riječi „čiji smo pozvani biti, ne samo očevidci, nego i svjedoci“. Nastavljajući, mons. Barišić je kazao da u današnjem evanđelju vidimo plan i program Isusovog djelovanja, naglasivši: „Krist je u sinagogi razvio knjigu proroka Izaije. On je jedini koji sadržaj teksta iz toga svitka može u potpunosti ostvariti – On je izvor i nadahnuće toga teksta. Zbog toga je njegova propovijed nakon čitanja teksta tako kratka. On je Riječ, njegov život je ostvarenje Božje riječi i zbog toga Mu nije potrebno puno ljudskih riječi. Svojim životom Krist postaje blagovjesnik siromašnima, a sužnjima proglašava oslobođenje. I mi smo danas u sužanjstvu brojnih ovisnosti suvremenog svijeta, a osim osobnog sužanjstva i našu braću i sestre činimo robovima. Zarobljujemo ih svojim egoizmom i samodostatnošću. Usmjereni smo samo na sebe i vlastito dobro. Nažalost, živimo u vremenu duhovnog sljepila i relativizacije dobra. Dobro se proglašava zlim, a zlo dobrim. Krist i nas, poput svojih suvremenika, želi osloboditi od navedenih opasnosti. Krist i nas poziva da Ga slijedimo“.

Istaknuvši „kako je za nasljedovanje Krista potrebno čitanje Božje riječi“, Nadbiskup je upozorio na opasnost od zanemarivanja Biblije u svakodnevnom životu. „Nažalost, puno puta je Sveto pismo samo jedna od brojnih knjiga na našim policama. I onda nije ni čudno da smo duhovno gladni ljudi, ljudi bez ljubavi. Zbog toga vas, dragi vjernici, potičem na svakodnevno čitanje Svetoga pisma u kojem susrećemo Njega – Riječ ispunjenog života“.

Govoreći o čitanju iz Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima (1Kor 12, 12-30), mons. Barišić je istaknuo „kako ga žalosti što su se radi vlastite oholosti i želje za svjetovnom moći različiti organi Kristove Crkve posvađali“. „Jedinstvo kršćana bi trebalo biti kvasac za jedinstvo cijeloga ljudskoga roda. Kristova riječ bi kršćanima trebala biti putokaz za pronalazak zajedništva. Katolici, pravoslavci i protestanti trebaju poput tri mudraca, slušajući Božju riječ, doći do zajedničkog Izvora riječi“, zaključio je.

Na kraju euharistijskog slavlja don Ante je zahvalio Ocu nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima.