Proslavljen blagdan sv. Lucije u splitskoj katedrali i njezinoj kripti

Povodom blagdana svete Lucije mučenice, zaštitnice vida i djece, kripta sv. Luce u Splitu bila je otvorena u ponedjeljak 12. prosinca od 7 do 19 sati za pobožnost, molitvu i uzimanje svete vode. Kako je kripta za njezin blagdan otvorena jedini put u godini, brojni Splićani nisu propustili priliku odati čast toj svetici i pomoliti se za svoje najdraže te zapaliti svijeću.

Brojni među njima su vodom s izvora koji se nalazi u samoj krpiti protrljali oči kako bi im Sveta Luce čuvala vid, a u katedrali sv. Dujma tijekom cijeloga su dana slavljena misna slavlja. Toga dana Županijska udruga slijepih Split u suradnji sa splitskom katedralnom župom prodavala je svijeće a od prikupljenih sredstava pomažu potrebnim članovima svoje Udruge.

Ova omiljena svetica živjela je u vrijeme Dioklecijana i bila je među posljednjim žrtvama progona kršćana. Predaja kaže da je za života, a nakon što je ozdravila od teške bolesti, svoje imanje prodala i podijelila vrijednosti siromašnima i potrebitima.

Fotogalerija: Saša Burić/Cropix

Postoji nekoliko legendi o njezinu mučeništvu. Umrla je mučeničkom smrću 304. godine u Siracusi na Siciliji, ne odričući se svoje vjere. Njezino tijelo 400 godina je počivalo u katakombama Sv. Ivana. Potom je tijelo preseljavano na nekoliko lokacija. Njezine relikvije nalaze se na nekoliko mjesta u Europi, a glava i dio kostiju pohranjeni su u Veneciji. Dalmatinci jako štuju svetu Luciju, kada se darivaju djeca i sije pšenica, kao simbol života. Kažu da je na Svetu Luciju najduža noć u godini pa nakon nje stiže više svjetla, odnosno dulji dani.