Proslavljena župna svetkovina sv. Nikole u Borovcima

Župni vikar Župe sv. Nikole biskupa u Metkoviću don Dino Prkut predslavio je misu u Borovcima na prvu nedjelju po svetkovini sv. Nikole, 12. prosinca, kada vjernici tradicionalno slave župnu svetkovinu.

U homiliji je don Dino naglasio važnost vremena došašća, jer, kako je rekao – došašće je blisko prisustvo Božje u našim životima, ali to treba okusiti, to treba doživjeti. Mi živimo tradiciju prepričavanja priča s koljena na koljeno – to je dobro, no, potrebno je imati svoje vlastito iskustvo.

„Stavio bih naglasak – koliko je potrebno u ovome došašću, u vremenu iščekivanja Božjeg dolaska, imati vlastito iskustvo Božje prisutnosti, imati vlastito iskustvo onoga što je Bog za mene,  ne da znam – da mi je netko rekao  iz druge, treće , četvrte i ne znam koje ruke, nego imati vlastito iskustvo tko je Bog, tko je onaj ispred mene na oltaru, tko je onaj koga iščekujem, tko je onaj zbog koga slavim ove dane!“

Možemo uzeti primjer  sv. Nikole, jer on je osjetio prisustvo Boga, imao je iskustvo Njega samoga, imao je iskustvo na način da je pomagao bližnjima. Zato, pitajmo se gdje mi Boga možemo iskusiti, da li u pomaganju drugima, da li u svetoj molitvi, razmatranju, u svom vlastitom obraćenju, odricanju od grijeha, ima mnogo načina i pogleda – ustvrdio je propovjednik.

„Molimo da ovo iskustvo doživimo u vremenu došašća; da nam došašće ne budu samo prolazni tjedni i dani u kojima ćemo se pripremiti samo na vanjštinu, nego oni u kojima ćemo uistinu vidjevši ono vanjsko – biti potaknuti da iznutra osjetimo tu radost i veselje samoga Boga. Vjerujem da će nam zagovor sv. Nikole doista pomoći u ovom svemu, da će nam pokazati kako Boga iskreno iskusiti, kako Boga iskreno vidjeti u našem životu“, zaključio je homiliju don Dino.

Pjevanje je predvodio župni zbor sv. Nikole iz Metkovića uz pratnju Mije Markote na klavijaturama.