Pastoralni vikar mons. Ančić primio delegaciju Županijske udruge slijepih Splitu

Pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić primio je, u petak, 10. prosinca u Nadbiskupskom Ordinarijatu u Splitu, delegaciju Županijske udruge slijepih Split: Ivana Tokića, predsjednika Udruge, Ivana Bogdanovića, potpredsjednika Udruge, Nikšu Petrašića, oca sedmero djece, poliglotkinju Marianne Morić, djelatnicu turističke zajednice Grada Splita koja je jedini slijepi turistički vodič, Luciju Brešković, studenticu integriranog filozofsko-teološkog studija na KBF-u u Splitu, paraolimpijku i višestruku nositeljicu medalja s europskih prvenstava i svjetskih kupova te Anu Kelavić, djelatnicu Udruge. 

Susret se odvio u prigodi nadolazećeg blagdana sv. Lucije, zaštitnice slijepih. Mons. Ančić prenio je nazočnima pozdrave odsutnoga splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića te im izrazio dobrodošlicu. Predsjednik i potpredsjednik Udruge predstavili su rad Županijske udruge slijepih Split, koja ove godine obilježava 70 godina postojanja. Naime, osnovana je 3. lipnja 1951., od kada djeluje na području Splitsko-dalmatinske županije, a sjedište joj je u Splitu. Udruga okuplja slijepe osobe radi ostvarivanja njihovih pojedinačnih i zajedničkih interesa, prava, zaštite slijepih i zadovoljavanja njihovih posebnih potreba. Udruga pomaže slijepima u rješavanju njihovih životnih problema kako bi pored invaliditeta sačuvali svoje dostojanstvo i svojim se radom afirmirali u društvu.

Cilj i osnovni sadržaj djelatnosti udruge je: unapređenje socijalno-zdravstvene zaštite slijepih osoba; praćenje i proučavanje cjelokupne problematike; zauzimanje za školovanje, profesionalnu orijentaciju, rehabilitaciju, zapošljavanje, prevenciju oštećenja vida, oporavak, rekreaciju i šport, organizacija društveno-kulturnog rata (pretplata na zvučne i brajeve časopise, zvučnu i brajevu knjižnicu, predavanja, izleti, hodočašće, domjenci uz državne i vjerske blagdane…), organizacija sekcija (Informatička, Keramička, Sekcija žena), opskrba tiflo-tehničkim pomagalima, te izrada očnih proteza po mjeri. Udruga je članica Hrvatskog saveza slijepih, krovne Udruge slijepih u Hrvatskoj. Danas Udruga broji 360 članova na području Splitsko-dalmatinske županije. Od tog broja njih 60% živi u gradu Splitu te je 60 % članova iznad 65 godina starosti.

Na sastanku je istaknuta važnost integracije slijepih osoba u društvo, važnost obrazovanja i zapošljavanja. Naime, osobe s invaliditetom, osobito slijepe osobe teško nađu zaposlenje u privatnom sektoru. Pomagala za slijepe osobe su iznimno skupa, a velik dio članstva je socijalno ugrožen. Sve to otežava njihovu integraciju u društveni život.

Članovi Udruge naglasili su koliko im znači sudjelovanje u vjerskom životu. Prošle godine organizirali su hodočašće Gospi Sinjskoj od Dicma do Sinja, a sljedeće godine planiraju hodočašće u Rim, potom u Vukovar i Aljmaš ako prikupe potrebna sredstva. Svake godine na blagdan sv. Lucije 13. prosinca sudjeluju na misnom slavlju u crkvi sv. Dominika u Splitu u 17 sati. U suradnji sa splitskom katedralnom župom za sv. Lucu prodaju svijeće a od prikupljenih sredstava pomažu potrebnim članovima svoje Udruge. Mons. Ančić je podsjetio kako je sv. Lucija, kojoj je posvećena kripta katedrale, suvremenica sv. Dujma te je kao Dujam podnijela mučeništvo za Krista. Ove godine u kripti sv. Lucije na njezin blagdan radi različitih problema (ventilacija i sl.) neće biti služena misa, ali će biti otvorena za posjetitelje. Podsjetio je, također, kako Nadbiskupijski Caritas pomaže njihovoj Udruzi te da će i dalje pomagati koliko god je moguće.

Članovi Udruge uručili su mons. Ančiću prigodni dar: taktilnu strukturu Mojsija Ivana Meštrovića, taktilni prikaz Dioklecijanove palače. Gibonnijevu zbirku pjesama „Dvije duše“ na latinici i Brailleovu pismu i novčić koji je tiskala Hrvatska narodna banka u suradnji s Novčarskim zavodom povodom 200 godina rođenja Louisa Braillea. Mons. Ančić darovao je svakome krunicu i zaželio im puno radosti i mira u nadolazeće vrijeme i priprave za Božić, blagdan Božje ljubavi i otvorenosti prema svakom čovjeku osobito prema potrebnima.