„Moj brat potreban je moje ljubavi“ – nadbiskupijsko natjecanje za učenike

Trodnevni program obilježavanja desete obljetnice preseljenja sestre Lukrecije Anđe Mamić u vječnost završio je, u subotu 27. studenoga u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, natjecanjem nadbiskupijske razine učenika sedmih i osmih razreda.

Na natjecanju je sudjelovalo 12 natjecatelja iz četiri župe: Svetoga Mateja apostola, Gospe Fatimske i Marije Pomoćnice kršćana iz Splita te ekipa župe Svetog Nikole iz Metkovića. Brojčano malene, ali složne i radišne ekipe kroz četiri kruga natjecanja pokazale su svoja znanja i vještine. U pisanom testu koji je donosio 53 boda kroz vježbe računanja, francuskog jezika i jezika kinyarwanda, kojim se služe narodi nekoliko afričkih zemalja, vježbe pridruživanja, prepoznavanja i znanja pokazali su da poznaju život i životnu misiju sestre Lukrecije. A njezina misija bijaše s Božjom pomoću pomagati najsiromašnijima među siromasima i najpotrebitijima među potrebitima a s vedrinom i osmjehom i s molitvom na usnama.

Dok su članovi povjerenstva ispravljali testove natjecatelji su u pratnji don Jakoslava Banića, povjerenika za misije Splitsko-makarske nadbiskupije, i volontera iz župe sv. Luke Dubrava posjetili splitski samostan Službenica Milosrđa – reda kojem je sestra Lukrecija pripadala. Samostan u kojem je njezino prostrijeljeno tijelo otpočinulo po posljednji put prije ukopa.

U drugom dijelu natjecanja ekipe su pokazale svoje znanje i vještine a nadasve zajedništvo kroz elektroničku igru pogađanja, odnosno igru znanja nazvanu točno/netočno. Dok je jedan član ekipe pokušavao pobijediti računalo na polju brzine, drugi je istodobno pokušavao ispeći što je više moguće palačinki a treći je pomoću štipalica i „konopa za rublje“ slagao ponuđeni citat povezan sa životom sestre Lukrecije. Nakon jedne minute slijedila je izmjena članova, a publika je pomagala i navijala, procjenjivala i ocjenjivala u stilu „vox populi“.

Nakon što su se na pozornici velike dvorane splitskog sjemeništa izmijenili svi natjecatelji i sve četiri ekipe slijedila je treća igra naziva „nahrani gladnoga“. Natjecatelji su s povezima preko očiju osluškivali pitanja i upute kada trebaju krenuti a kada stati. Stvorena je simbioza znanja, spretnosti i koordinacije popraćena grlenim smijehom svih sudionika. Natjecatelj je zavezanih očiju preko cijele pozornice nosio punu žlicu slatkog namaza korak po korak. Ako je njegov pomoćnik znao odgovor na pitanje pokrenuo se korak naprijed a ako odgovor nije znao morao je ostati na mjestu. Treći je natjecatelj čekao da ga se nahrani. Svi su „siromasi“ bili nahranjeni samo neki za nijansu brže od drugih.

Slijedila je igra strpljenja - slaganje puzzli sa slikama sestre Lukrecije od 180 komadića. Prva ekipa koja je složila svoju slagalicu potrudila se ispeći palačinke jer hranu ne bacamo, a nakon toga pomoći ostalima da slože svoje slike.

Povjerenstvo je utvrdilo da je najuspješnija ekipa bila ekipa Župe svetog Nikole iz Metkovića. Časna sestra Ivana Margarin, ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj uručila im je prigodne nagrade koje je darovao Verbum iz Splita. Drugo mjesto osvojile su tri ekipe. Nisu imali isti broj bodova, ali su nastupali sa istim žarom. Prozvani su preuzeli svoje nagrade nasumičnim izborom kako bi poredak ostao mala tajna Povjerenstva zaduženog za provođenje natjecanja.