Blagdan Gospe od Zdravlja u Solinu

Brojni Solinjani i ove su godine prema dugogodišnjoj tradiciji blagdan Gospe od Zdravlja proslavili hodočašćem na Blaca gdje je na sam blagdan, u nedjelju, 21. studenog pred istoimenom crkvicom služena svečana sveta misa kojoj je prethodio ophod s Gospinim kipom. Prije ophoda i misnog slavlja kojeg je predvodio župnik župe Solinskih mučenika don Ante Matešan vjernici su se pomolili i zapalili svijeće nad jamom Bezdankom u znak sjećanja na sve žrtve iz Drugog svjetskog rata.

Iako je bio blagdan Gospe od Zdravlja don Ante je naglasak na misnom slavlju stavio na proslavu blagdana Krista Kralja jer slaveći njega slavimo i njegovu Majku. „Kažete da je ovo vaša stara crkva, odavde su vaši korijeni … svaki korijen ide u duboko, rađa stabljiku i donosi plod. Zato bismo trebali dok imamo časne i debele korijene imati na sebi dobre plodove i opravdati ono čime se dičimo. Ako naši plodovi nisu baš kako treba onda bi bilo bolje ne spominjati ni naše korijene. – započeo je don Ante svoju propovijed – Bili smo sada prije mise nad jamom Bezdankom iznad koje ste postavili Križ, to je Križ koji izvire iz jame i predstavlja raspetu Božju ljubav i kao da oni za koje je križ postavljen poručuju - u tom znaku smo bili neuništivi premda su nam tijela uništena, u tom znaku vas zadužujemo za istinu, živite za tu istinu. Još od Konstntina kažemo kako ćemo u tom znaku, u znaku raspete Božje ljubavi na kraju pobijediti. Za tu ljubav koja je raspeta možemo s pravom reći da je to mučenička ljubav – zašto ? – jer nas Bog ljubi, ali nema te ljubavi koja nema patnje, nema te ljubavi koja nema boli. Bog nas voli i to nam je dokazao poslavši nam svog Sina, svog Sina - našeg Kralja, Kralja koji svjedoči istinu i koji je za tu istinu razapet na Križ. Kaže Isus Pilatu: ja sam rođen, ja sam došao u svijet radi ovoga: da svjedočim istinu!

Svjedočimo i mi tu istinu i kažimo: Ja sam mučenik istine, istina nije ideja nego život, nije pojam već osoba, njegova, sa svojim kratkim opsegom tijela slomljenom na križu. Istina se ne dokazuje, ona se pokazuje riječju i glasom. Izborom i odbacivanjem, gestama i mučeništvom – za istinu se živi!

A istina je da imamo Kralja koji nikada nije obitavao u dvorovima, samo je jednom otišao u jedan kako bi tamo na kraju bio osuđen na smrt, on nam ne izdaje naredbe osim one jedne jedine – Ljubite jedni druge! On je naš Kralj zbog mučeništva kojim je svjedočio svoju ljubav za nas i stoga njemu se dajmo jer se on darovao nama, vjerujmo u njega jer on vjeruje u nas, neka on bude naš Kralj kojeg ćemo slušati jer on je jedini Kralj koji se učinio slugom našim. – kazao je don Ante pozvavši okupljene vjernike da zastanu i razmisle kojem će se Kralju pokoriti i čije ćemo naredne izvršavati, pozvao je vjernike da se prisjete svadbe u Kani Galilejskoj na kojoj je njegova Majka, naša Gospa rekla „Slušajte ga, što god vam kaže, slušajte ga!“.

Svetu misu i ovogodišnju proslavu blagdana Gospe od Zdravlja udahnuvši joj dodatan dašak tradicije i njegovanja korijena svojim su napjevima uveličali i Pučki pivači Gospe od Otoka.