Susret trajne formacije u Imotskom

U samostanu sv. Frane Asiškog u Imotskom održan je 10. studenoga susret trajne formacije za svečanozavjetovanu braću Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

O temi formativnoga susreta Zdravlje naše svagdanje izlagali su prof. dr. sc. Anđelko Domazet, OFM, i Zoran Bogdanović, dr. med., specijalist interne medicine. Fra Anđelko  je govorio o duhovnom zdravlju u redovničkom životu, a dr. Bogdanović o fizičkom zdravlju i tjelesnoj aktivnosti. 

Susret je animirao fra Šimun Markulin, moderator trajne formacije. Sudjelovala su devetorica braće iz imotskog samostana i okružja. Franjevci koji nisu mogli fizički nazočiti imali su mogućnost sudjelovati u virtualnom okruženju – preko platforme Zoom. Ukupno je, dakle, sudjelovalo oko 30 braće, a snimka susreta dostavljena je cirkularnim mailom članovima Provincije.

Susret je održan u samostanskoj dvorani, a fra Šimun je na početku predvodio molitvu Srednjeg časa. Uslijedilo je predstavljanje programa i dvojice predavača. Nakon predavanja slijedila je plenarna rasprava, tijekom koje su redovnici postavljali pitanja i davali objekcije. Fra Šimun  je potom dao nekoliko informacija, podsjetivši da je posljednji susret trajne formacije održan u virtualnom okruženju 31. svibnja. U međuvremenu je Provincijski definitorij – sukladno Pravilniku Tajništva za formaciju i studije – imenovao Odbor za formaciju, kojim koordinira i animira moderator trajne formacije, a članovi su još fra Zvonko Tolić (Berlin) i fra Antonio Mravak (Sinj).

Najavljen je susret trajne formacije za braću do 10 godina svečanih zavjeta (eng: under 10), koji će biti održan na Visovcu 24. studenoga. Moderator je potom zahvalio predavačima i braći koja su sudjelovala na susretu, osobito imotskom gvardijanu fra Kristijanu Stipanoviću i tajniku Provincije fra Ivanu Udovičiću. Radni dio susreta završen je molitvom Anđeo Gospodnji, a bratsko druženje nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici.