Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića u Momićima

Blagdan sv. Nikole Tavelića vjernici župe Bagalović proslavili su u nedjelju 14. studenoga u Momićima, gdje se prvi hrvatski svetac, mučenik, slavi kao suzaštitnik mjesta.

Misu je u crkvi Gospe Fatimske predslavio župnik don Damir Bistrić.

“Gledajući danas Nikolu Tavelića, ispunja se zapravo ono to smo slušali danas, ono što je on propovijedao – bez Krista nema spasenja, bez Krista nama vjernicima  nema ulaska u zajedništvo s Bogom. Možda smo i mi gluhi na to veliko otajstveno djelo, možda smo i zaboravili slušati Božju Riječ”, upozorio je vlč. Bistrić u homiliji, pojasnivši: “Ako ćemo ispoštovati samo formu – da nam misa, otajstva, svetkovine, postaju samo folklor, običaj – od tih običaja nema ništa!”

„Zato danas, stajući ispred sv. Nikole, koji je bio veliki navjestitelj Božje Riječi – nama i danas ponovno propovijeda – da naš život nije zaustavljen na nekoj drugoj dimenziji ovozemnosti, nego da nas je Bog pripravio za vječnost!“ “Neka nam pomogne Nikola Tavelić, veliki učitelj milosti Božje, neka nas poučava svetosti života, neka nam daje pogled, vidike iščitavanjem, poučavanjem u svetoj Božjoj Riječi, jer to je ono što život posvećuje, neka nas naši hrvatski  sveci zagovaraju, da znamo prepoznati trenutak susreta sa svojim  Gospodinom”.

“Zato pripravni budite, živite sakramentalno, ispovijedajte se, živite euharistijski, živite kao oni koji su poslani živjeti Živo evanđelje Božje, i nemojte ga zaboraviti naviještati, propovijedati, u zgodno i nezgodno, svakomu, pa taman po cijenu života, jer to je naš posao – propovijedati ljubav Isusa  Krista.  Budite snažni  i vjerni, poučljivi, i dobroga srca uronjenog u snagu  Riječi Božje i budite dostojni navjestitelji Kristove ljubavi poput sv. Nikole Tavelića, a on neka nas zagovara, neka i dalje prati nas – da znamo biti Bogu zahvalni, što zapravo svi mi jesmo na putu spasenja, a isto tako na putu svetosti – i to se danas od nas i očekuje. Neka naša svetost na ovoj zemlji otpočne u primjerima naših svetaca i neka njihov  moćni zagovor nas i dalje štiti i prati u vijeke vjekova”, zaključio je homiliju vlč. Bistrić.