Proslavljena 90. obljetnica dječjeg doma Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću

U Kaštel Lukšiću je u četvrtak 7. listopada, na blagdan Gospe od Ružarija, proslavljena 90. obljetnica postojanja „Miljenka i Dobrile“ – podružnice Dječjeg doma Maestral Split. Obilježavanje obljetnice je započelo svetom misom koju je u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili župnik don Marijo Buljević, don Nikola Šakić i don Vinko Beus.

Čestitavši djeci i djelatnicima Podružnice njihov dan, mons. Barišić je u uvodom dijelu homilije kazao: „Najveće bogatstvo koje imamo su djeca. Postajemo sve svjesniji toga bogatstva jer nas je sve manje. Draga djeco, svatko od vas je jedan originalni cvijet i kao takvi danas dolazite pred našu duhovnu majku – Mariju. Krist na križu, u trenutku najveće boli, pokazuje svoju ljubav prema nama darujući nam Onu koja nas prati u svim dramatičnim životnim trenucima“.

Nadbiskup je pojasnio kako Marija vjernike preko krunice odgaja za dvostruku stvarnost, ustvrdivši: „Marija je Spasiteljeva majka i zbog toga nas želi uputiti prema Isus Kristu. Preko krunice upoznajemo Njegov život i otajstvo spasenja. Osim toga, Marija nas preko krunice odgaja i za ljubav prema drugima. Ove dvije dimenzije, ljubav prema Kristu i ljubav prema čovjeku, su temeljno bogatstvo svakog zrelog vjernika. Na tom bogatstvu trebamo graditi vlastiti život.

Pozvavši mlade da uvijek prihvaćaju nesavršenosti drugih osoba, mons. Barišić je poručio kako su za život važne tri riječi: hvala, molim i oprosti. „Trebamo naučiti zahvaliti Bogu na svim darovima koje nam daruje kroz život te svim ljudima čija nas pratnja obogaćuje. Kroz riječ 'molim' pokazujemo kako nam je potreban drugi i nadilazimo svoju samodostatnost, a kroz traženje oprosta pokazujemo svoju kršćansku veličinu“, nastavio je.

Zaključujući, Nadbiskup se obratio djelatnicima Podružnice kazavši kako je njihov posao poziv koji u sebe uključuje ljudske kvalitete strpljenja, ljubavi i sebedarja. Uz to, zaželio im je svaki Božji blagoslov u daljnjem radu.

Na kraju mise, nazočnima se obratila ravnateljica Dječjeg doma Maestrala Split Jelena Burazin. Zahvalila je Ocu nadbiskupu na poticajnim riječima, svim svećenicima koji svojom molitvom i brigom prate odrastanje djece koja svoje najosjetljivije razdoblje u životu provode u Domu te pučkim kantačima.

Drugi dio proslave održan je u samom domu. Ovom dijelu proslave nazočili su državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, predstavnica Splitsko-dalmatinske županije gospođe Helena Bandalović, zamjenica gradonačelnika Grada Kaštela Jadranka Matok Bosančić, pročelnica za socijalnu skrb Grada Splita Magda Vrvilo te brojni ravnatelji, suradnici, volonteri i donatori.

Obraćajući se nazočnima, ravnateljica Burazin je naglasila „da ova ustanova predstavlja izraz humanosti i brige za najpotrebitije“. Istaknula je i kako je rad odgajatelja tijekom cijele povijesti Podružnice bio primjeren standardima u kojima se živjelo. Zahvalivši svim odgajateljima na radu te svima onima koji su pomogli u realizaciji današnje proslave, ravnateljica Burazin je zaželjela da Podružnica i dalje ranjenoj djeci bude izvor ljubavi kako bi mogli postati odgovorni ljudi našega društva.

Mladi iz Podružnice s mladima iz udruge „Karol Wojtyla“ izveli su kratku predstavu „Tri dana ljubavi Miljenka i Dobrile“. Pjevao je zbor Maestralići, a nastupile su i sopranistica Rahela Ujević te mezzo sopranistica Dora Jana Klarić uz glazbenu pratnji Ivana Peraka na klaviru. Proslavu je obogatila i grupa Magazin. Osim navedenog, predstavljena je i monografija „90 godina podružnice Miljenko i Dobrila“ i časopis „Maestral 2021 - retrospektiva naših 90“ kao plod rada djece i odgajatelja te svih zaposlenika u ustanovi.