Slavlje polaganja zavjeta i redovničkih jubileja sestara milosrdnica u Splitu

Tijekom svečanoga euharistijskoga slavlja koje je 14. kolovoza u kapeli provincijalne kuće sestara milosrdnica Provincije Navještenja Gospodinova – Split, predvodio mostarsko-duvanjski biskup i upravitelj trebinjsko-mrkanjski Petar Palić, dvije su sestre položile redovničke zavjete, a pet sestara obilježilo je obljetnice zavjeta. 

Doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti u ruke provincijalne poglavarice s. M. Andrijane Mirčeta položila je s. Marija Palić, a prve zavjete na tri godine s. M. Cecilija Bašić. Pedesetu obljetnicu zavjeta obilježila je s. M. Suzana Jureta, s. M. Bogdana Galić, s. M. Krunoslava Bežovan i s. M. Lauda Žižić, a šezdesetu obljetnicu proslavila je s. M. Gracija Akmadžić. 

U propovijedi je mons. Palić, između ostaloga, podsjetio sestre koje polažu zavjete da je Bog kojemu se posvećuju Bog Isusa Krista i siromašni Bog sv. Vinka i sv. Lujze. On je Bog koji ne dopušta da ga se zarobi razumom, nego je onaj koji se može susresti u vjerodostojnim svjedocima njegove ljubavi. Potaknuo ih je da svaki dan idu za Kristom, a kad jasno ne vide kuda i kako, neka kleknu, jer danas u hodu za Kristom više služe koljena nego stopala. Euharistija i molitva klanjanja pred Presvetim najučinkovitija su okrepa za one koji žele svojim redovničkim služenjem biti znak Krista i njegove milosrdne ljubavi prema svakom čovjeku.

Obraćajući se sestrama koje slave obljetnice, zaželio im je da obnavljajući svoje redovničke zavjete učvrste svoju vjeru i nastoje slijediti Gospodina u svim okolnostima i do kraja života. Sve okupljene pozvao je na radosno služenje i svjedočenje, jer radosni svjedoci najljepše su lice Kristove Crkve.

Na kraju misnoga slavlja okupljenima je riječ pozdrava i zahvale uputila provincijalna poglavarica s. M. Andrijana Mirčeta. 

Na misnome slavlju sudjelovali su roditelji, rodbina i prijatelji sestara zavjetovanica. U koncelebraciji su uz mons. Palića bili su samostanski kapelan fra Petar Lubina, župnici župa iz kojih su sestre zavjetovanice don Ivan Perković iz Kistanja i don Jakoslav Banić iz Dubrave, te još desetak svećenika. Pjevanje je animirao sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina.

IMG 9770